Imaginile care îți taie răsuflarea! Creatură bizară, de 250 de milioane de ani, descoperită în Australia
O nouă specie de amfibieni, care a trăit în Australia acum aproape 250 de milioane de ani, a fost identificată de oamenii de știință.
Descoperirea face lumină în cazul unui mister care i-a captivat pe cercetători încă din anii '90, atunci când rămășițele fosilizate ale creaturii au fost găsite din întâmplare de un crescător de pui din regiunea New South Wales.
La nivel mondial, până acum au fost găsite mai puțin de 10 fosile ale speciei care se aseamănă cu o șopârlă. Descoperirea ar putea „rescrie evoluția amfibienilor în Australia”, scrie BBC.
Fosila, descoperită într-o placă de gresie
Cercetătorul care a descoperit fosila, Mihail Mihailidis, în timp ce repara un zid din grădină. În interiorul plăcii de gresie de 1,6 tone pe care o cumpărase pentru a rezolva problema se putea observa și conturul imortalizat al creaturii necunoscute.
După ce a găsit-o, Mihailidis a predat fosila Muzeului Australian din Sidney în 1997. „Eram obsedat de dinozauri”, povestește Lachlan Hart, paleontologul care a reușit într-un final să decodifice rămășițele împietrite ale creaturii, pe care le-a văzut pentru prima dată când era doar un copil.
„Eu la 12 ani am văzut acea fosilă expusă în 1997. Și apoi, 25 de ani mai târziu, a făcut parte din doctoratul meu, ceea ce este o nebunie”, a spus Hart.
El susține că doar un „noroc chior” a făcut ca echipa sa, care studia viața în Australia în perioada Triasicului, să primească această fosilă pentru identificare.
În mod remarcabil, fosila conține „un schelet aproape complet”, ceea ce este aproape nemaiîntâlnit. „Are capul și corpul atașate, iar fosilizarea pielii creaturii și a țesutului adipos dimprejurul corpului său – toate acestea fac din ea o descoperire foarte rară”, a mai spus Hart.
Cum ar fi arătat, de fapt, creatura
Creatura era un amfibian de aproximativ 1,5 metri lungime care avea un corp asemănător unei salamandre. Specia nou identificată a fost numită Arenaepeton supinatus, care înseamnă „târâtoare de nisip pe spate” în latină.
Oamenii de știință spun că această specie de amfibieni carnivori trăia cândva în lacurile de apă dulce și izvoarele din Sydney.
Potrivit cercetătorilor, creatura face parte din familia Temnospondyli – amfibieni foarte rezistenți care au supraviețuit după două dintre cele cinci evenimente de extincție în masă ale Pământului, inclusiv prin seria de erupții vulcanice care a ucis între 70% și 80% dintre toți dinozaurii acum 66 de milioane de ani.
Descoperirea recent făcută arată că „Australia era un loc grozav pentru animale să evolueze și să se refugieze după extincții în masă”, a explicat Hart. Extraordinara fosilă va deveni un exponat permanent în Muzeul Australian începând de anul acesta.