Împăratul care nu iubea Roma. Motivul bizar pentru care a rămas de partea greșită a istoriei

Timp de 10 ani, Imperiul Roman a fost condus de pe o insulă, de la 250 de kilometri de Roma, de către Tiberiu. În cartea sa, „Împăratul care nu iubea Roma”, Antonio Spinosa explică motivul bizar pentru care Tiberiu a rămas de partea greșită a istoriei.

Moartea lui Tiberiu, „Împăratul care nu iubea Roma” / foto: Historia.ro
Moartea lui Tiberiu, „Împăratul care nu iubea Roma” / foto: Historia.ro

Cazul lui Richard al III-lea și al lui Napoleon al III-lea îi introduce pe scriitori în imaginea viitorului. Shakespeare l-a vorbit de rău pe Richard al III-lea pentru a o mulțumi pe Elisabeta. Napoleon al III-lea a avut ghinionul de a supăra mari scriitori, precum Hugo, care au lăsat posterității excelente pamflete despre împăratul care depășea cu mult porecla de Napoleon Cel Mic. Potrivit lui Antonio Spinosa, Tiberiu a avut ghinionul de a fi rămas în posteritate prin scrierile lui Tacitus și Suetoniu:

Tiberiu, „Împăratul care nu iubea Roma”

„În fond nimeni n-a devenit vreodată personaj legendar pentru meritul de-a fi săvîrșit lucruri bune. Tiberiu este și astăzi amintit pentru fărădelegile pe care i le-au atribuit istoricii care-i erau adversari. Tacit, Suetoniu, care au scris multe decenii mai tîrziu, erau niște nostalgici admiratori ai dispărutei Republici și dușmani ai Principatului. Ei se informau dintr-o tradiție ostilă, alimentată de dușmanii lui Tiberiu, adică de cei învinși.

Antitiberienii făceau parte din acea clasă aristocratică și conservatoare care-și dobîndise puterea datorită războaielor de cucerire, pe cîtă vreme noul suveran înțelegea să înfăptuiască o revoluție socială cu ajutorul păcii și să ofere funcții și onoruri acelora care le meritau, datorită familiei din care făceau parte. Ar fi de-ajuns aceste singure trăsături ca să facă din el un personaj mai integru decît faima pe care a avut-o, o faimă care a fost proastă și datorită faptului că nu s-a priceput să și-i cîștige pe scriitorii timpului”, potrivit historia.ro.

Cazul lui Tiberius este mai dramatic deoarece împăratul a scris o carte despre el însuși, însă manuscrisul a dispărut pentru totdeauna. Dacă ar fi rămas, istoricii ar fi scris despre împărat pe baza a ceea ce acesta a spus despre sine. Cu alte cuvinte, deoarece nu a existat o presă independentă, istoricii au rămas cu scrierile dușmanilor lui Tiberiu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net