Istoria cafelei. Cum a apărut și 3 curiozități despre această băutură iubită de miliarde de oameni

Ultima actualizare:

Pe 1 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a cafelei, băutura iubită de miliarde de oameni. Este o zi importantă, dedicată atât cafelei şi iubitorilor acesteia, cât și oamenilor implicați în întregul proces de producere. Multe persoane consumă băutura în fiecare zi, însă puțini știu istoria care stă în spatele ei.

Istoria cafelei este foarte interesantă, mai ales pentru cei care o consumă zilnic :)
Istoria cafelei este foarte interesantă, mai ales pentru cei care o consumă zilnic :)

Există mai multe povești în ceea ce privește istoria cafelei, însă cea mai cunoscută este a lui Kaldi și a caprelor sale. În jurul anului 700, Kaldi, un pastor etiopian, a observat la caprele sale un comportament neobișnuit. Acestea erau foarte agitate și se mișcau de parcă erau într-un dans.

Citește și: Cum se prepară marghilomana? Rețeta românească de cafea folosită de boieri

Kaldi și-a dat seama că animalele sale au atât de multă energie pentru că au mâncat niște fructe roșii. Păstorul i-a povestit unui călugăr, care a fost încântat de descoperire pentru că își dorea să facă rost de ceva care să îl țină treaz noaptea. 

Vezi și: Cât de periculoasă e cafeaua pe caniculă

Deși această poveste nu poate fi dovedită în vreun fel, este sigur faptul că, cafeaua provine din Etiopia și a fost după mai departe peste Marea Roșie, în Yemen. În Europa, cafeaua a apărut pentru prima dată în Veneția, în a doua parte a secolului al XVI-lea. Apoi s-a răspândit și în celelalte colțuri ale continentului. 

Citește și: Opt alimente care îți dau energie, dar nu te îngrașă! Sfaturile nutriționistului Gianluca Mech

3 curiozități despre cafea

  • 100 ml de cafea simplă, fără zahăr sau lapte au doar 1-2 kcal

Cafeaua neagră conține cantități reduse de micronutrienți, grăsimi, carbohidrați și proteine, însă adăugarea laptelui, frișcăi, zahărului sau a îndulcitorilor duc la creșterea conținutului caloric.

  • Cafeaua se cultivă în peste 50 de țări din întreaga lume

Principalele țări furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia și Vietnam. Cafeaua Arabica este cultivată în America Latină, Africa Centrală și de Est, India și în Indonezia, iar cafeaua Robusta în Africa de Vest și Centrală Asia de Sud-Est și în Brazilia.

  • Cafeaua este mai eficientă dacă este consumată între 9:30-11:00 dimineața

Conform specialiștilor, în corpul fiecaruia dintre noi este eliberat cortizolul, un hormon care ne ajută să fim mai alerți. Acesta nu este eliberat pe tot parcursul zilei, astfel că este mai bine să consumăm cafea între 9:30-11:00 dimineața, atunci când hormonul nu este la nivelul sau maxim.

Cât costă cea mai scumpă cafea din lume și unde se găsește

Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lume. O ceașcă costă între 35 și 100 de dolari, iar o pungă de cafea chiar și 1.000 de dolari. Aceasta se diferențiază de restul datorită procesului prin care este obținută.

„Kopi Luwak” înseamnă „cafea de la zibete”. Zibetele sunt niște mamifere de talie mică, iar procesul de obținere a cafelei presupune ca aceste animăluțe să mănânce și să digere boabele de cafea, care sunt apoi colectate din excrementele acestora.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net