Cum se prepară marghilomana? Rețeta românească de cafea folosită de boieri

Românii se pot delecta cu o rețetă autohtonă de cafea, numită „Marghilomana”. Numele rețetei provine din două legende ale secolului al XIX-lea.

Marghilomana este preparată cu coniac sau rom
Marghilomana este preparată cu coniac sau rom

Revelația coniacului folosit în loc de apă

Una dintre legende îl are ca personaj principal și inventator al reței pe Alexandru Marghiloman. „El a fost o figură deosebită a istoriei noastre, fost boier interesat de cultură și prim ministru al României în casa căruia s-a semnat Pacea de la București în timpul Primului Război Mondial, se afla la vânătoare.

La un moment dat a cerut o cafea, dar valetul său i-a zis că au rămas fără apă. Marghiloman nu a stat pe gânduri și i-a zis să folosească ce or avea de băut în loc de apă. Aveau coniac Courvoisier și astfel a luat naștere Marghilomana.”, a povestit Gheorghe Florescu, cel mai cunoscut cafegiu din București, pentru Agrointeligența.ro

Citește și: Beneficiile nutriționale ale cafelei

Cealaltă legendă, îl are ca personaj principal pe Regele Carol I. Se spune că monarhul s-ar fi aflat la Sulina și a cerut să i se prepare o cafea. În lipsa apei potabile, valetul, un anume Marghiloman, ar fi folosit rom Havana. Povestea evocă surprinderea regelui, care ar fi fost atât de încântat de improvizație încât ar fi botezat cafeaua „Marghilomana”.

Marghilomana se servește și azi, în vechile localuri din București

Cert este că după Primul Război Mondial, la Capşa, rafinaţii aristocraţi cereau „un marghiloman“, „două marghilomanuri“ sau „o marghilomană“. Tot în acele vremuri, la Hanul lui Manuc, în „Sala Domnească“, unde aveau loc baluri mascate şi serate mondene, la care se serveau platouri cu peşte sau cu felii de friptură rece de mistreţ, însoţite de vin alb sec şi vin negru, cafeaua Marghiloman era la mare cinste, conform Historia.

Citește și: Cât de periculoasă e cafeaua pe caniculă

Pentru a prepara această rețetă, este nevoie de cafea măcinată foarte fin sau cafea turcească. Ca fapt divers, Casa Capșa, din București, încă păstrează în meniu celebra cafea Marghiloman. În prezent, sortimentul se servește cu brandy, iar ospătarii sunt mai mult decât bucuroși să spună una dintre cele două povești din spatele rețetei românești. 

Click AICI pentru a învăța cum se prepară corect Marghilomana.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
horoscop jpg
tina turner jpg
cub gabi bădălău png
Schengen FOTO Shutterstock
dorin cioaba 2 jpg
cub Daniel Onoriu png
image
image
image
image
image
image
horoscop jpg
cub horoscopul dragostei png
infidelitate jpeg
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
calatorie gadget granita harta Sursa foto: Framey.io
gradina chitara meditatie terasa