Lacul care amenință viețile românilor. Nivelul apei crește constant

Lacul Teliuc a devenit o un simbol al județului Hunedoara în ultimele 2 decenii, odată ce apele din galeriile miniere din zonă au început să se acumuleze în interiorul fostei cariere miniere. Lacul a crescut constant în acești ani, iar, recent, nivelul acestuia a început să îngrijoreze serios localnicii.

Nivelul lacului Teliuc crește semnificativ / foto: Daniel Guță/Adevărul
Nivelul lacului Teliuc crește semnificativ / foto: Daniel Guță/Adevărul

Cine ajunge pe malurile lacului Teliuc poate nici măcar nu ar realiza că acesta este, practic, unul artificial, format din apa acumulată din galeriile miniere din zonă, care a umplut vechea carieră Teliuc, ca și când aceasta nu era decât un banal lighean. Lacul a crescut constant în ultimii 20 de ani, devenind un simbol al județului Hunedoara, mai ales în inimile localnicilor. Însă, în ultimul timp, lucrurile au început să se schimbe radical pentru oamenii din zonă, pentru care lacul începe să se transforme într-o amenințare.

Potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, unul dintre localnicii care trăiește în apropierea lacului Teliuc spune că nivelul apei deja se apropie rapid de limită. Acesta spune că lacul a crescut cu aproximativ un metru doar în ultimele 3-4 luni. Până la drumul din apropierea lacului ar mai fi doar undeva între 6 și 7 metri, iar lacul nu dă niciun semn că s-ar opri din creștere.

Lacul Teliuc a crescut cu un metru în ultimele 3-4 luni

Se pare că în următorii 3 ani, fosta carieră minieră, va fi umplută până la refuz cu apă, lucru ce îngrijorează din ce în ce mai mult oamenii care trăiesc în apropierea lacului. Se pare că pe fundul lacului se află o mulțime de galerii subterane, iar de-a lungul ambelor maluri deja se văd urmele unor alunecări de teren.

În cazul în care nivelul apei va continua să crească, satul Teliuc va fi serios afectat, avertizează un fost miner din zonă, care a sesizat și el problema spre care se îndreaptă întreaga zonă. Potrivit acestuia, apa infiltrată în galeriile subterane poate produce probleme extrem de mari tuturor localităților din zonă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Ziua Commonwealth (2) jpg
image
image
image
image
image
image
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
carte pexels jpg
bani jpg
gaina wendy (2) jpg
banca pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net