Leguma din România care se vinde „ca pâinea caldă” în străinătate. Cine a cultivat-o s-a umplut de bani
O legumă cultivată de un număr mare de români are, anul acesta, succes mare la nivel internațional. Agricultorii care au fost inspirați vând acum sute de kilograme și au profit.
Agricultorii din satul Lungulețu, județul Dâmbovița, au dat vara aceasta lovitura. Tiruri din Austria, Polonia și Ungaria stau la coadă pentru a prelua cartofi românești direct de producători.
În prezent, cartofii se află în topul exporturilor în Ungaria, Polonia și chiar și în Austria, fiind considerată un adevărat produs de lux de către străini.
Stocul de cartofi nu se termină nicioadată
În august, agricultori culeg recolta și sute de tone de cartofi produși în bazinul legumicol din Dâmbovița ajung în piețele din afara țării. Cum titurile s-au adunat să fie încărcate, se lucrează cât e ziua de lungă pentru a aduna, sorta și ambala legumele, scrie gazetadambovitei.ro.
Și, cum comenzile sunt mari, abia fac față situației și speră ca profitul va fi pe măsura eforturilor, mai ales că și prețurile au crescut semnificativ în acest an agricol. Până acum, sunt mulțumiți de felul în care plătesc străinii.
Cartofii se vând en-gross, banii îi primesc pe loc, iar de rămas cu cartofii pe stoc nici nu se pune problema. Asta i-a motivat pe fermierii de la Lungulețu să-i cultive pe suprafețe și mai mari, pentru a crește producția.
Pentru cartofi, ajutorul de la stat este de 200 de euro la hectar. Sprijinul este acordat numai pentru cartoful de consum, în condițiile în care producția este de 17 tone pe hectar. Dintre acestea, 6 trebuie valorificate cu acte până pe data de 17 noiembrie.
Un aliment accesibil oricui l-a îmbogățit pe un român
Totuși, românii nu fac bani doar din vânzarea cartofilor. Un legumicultor arădean a dat lovitura după ce a investit banii câștigați în străinătate într-o fermă și a început să planteze varză plată- Autumn King, un soi foarte căutat în zonă.
„Varza plată este rezistentă mai mult timp după recoltare. Varza rotundă, dacă o recoltez acum, pe căldură, după 2-3 zile la piață nu mai are aspect comercial. E foarte bună la păstrare, nu crapă în câmp în momentul când a ajuns la maturitate.
Poate să stea în câmp și până la 3 săptămâni. Varza rotundă crapă foarte repede, are frunza mai fragilă, are multă apă și crapă”, a declarat fermierul Ionuț Rotariu, pentru agrointel.ro.