Locul din România cu un divorț în ultimii 300 de ani. Satul care ascunde secretul fericirii în cuplu a fost vizitat de cei de la BBC

Există un loc în România unde în ultimii 300 de ani s-a înregistrat un singur divorț! Satul care ascunde secretul fericirii în cuplu a fost vizitat chiar și de cei de la BBC. Află ce îl face atât de special.

Biertan, locul din România unde a avut loc un singur divorț în 300 de ani
Biertan, locul din România unde a avut loc un singur divorț în 300 de ani

Satul care ascunde secretul fericirii în cuplu

Vorbim despre satul Biertan din Transilvania, inclusiv în Patrimoniul UNESCO și care pare că ar fi înghețat în timpuri de mult apuse. Oamenii încă circulă cu căruțele, iar clădirile par desprinse din povești. În mijlocul lor însă se află curtea bisericii ce datează încă din secolul al XV și unde se ascunde secretul cuplurilor care nu au divorțat în ultimii 300 de ani.

Discutăm despre o mică clădire, cu o singură cameră, transformată acum în muzeu ce servea drept „închisoare” pentru cuplurile aflate la un pas de divorț. Un loc mic, cu tavan jos, cu o masă, un scaun, un pat mic, o pernă și o pătură. Aici preotul închidea cuplurile aflate în dificultate timp de câteva săptămâni până reușeau să își repare mariajul. Practic, erau nevoiți să se descurce cu ce aveau și să învețe să împartă și să le fie bine împreună. Este uimitor faptul că până și în ziua de azi mai există cupluri care apelează la aceastp soluție, mult mai puține evident.

Soții erau închiși într-o clădire din curtea bisericii pentru a se împăca
Soții erau închiși într-o clădire din curtea bisericii pentru a se împăca

Oamenii trebuiau să păstreze „vechea ordine creștină”, astfel încât divorțul era permis doar în caz de adulter, altfel, soții trebuiau să găsească o cale de împăcare. Închisoarea  proteja și femeile și copiii, care depindeau de unitatea familială pentru a supraviețui. Dacă avea loc un divorț, soțul trebuia să îi plătească fostei soții jumătate din veniturile sale, dar dacă se recăsătorea și divorța din nou, cea de-a doua soție nu avea dreptul la nimic.

Potrivit BBC, în secolul al XII-lea, coloniștii sași, originari din zone care astăzi sunt Franța, Belgia, Luxemburg și Germania, au fost invitați de regele Ungariei, Géza al II-lea, să colonizeze Transilvania rurală și să o protejeze împotriva amenințărilor invadatorilor tătari și otomani, precum și să dezvolte zona din punct de vedere economic. Sașii transilvăneni erau meșteșugari harnici; Biertan a devenit un important oraș piață și centru cultural cu o populație de 5.000 de locuitori în 1510. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net