Locul din România unde se află o biserică unică în lume. Aici, sfinții au aureole negre în memoria lui Mihai Eminescu

La Ipotești, satul copilăriei lui Mihai Eminescu, există o biserică unică în lume. Și nu numai în lumea ortodoxă, ci în toată lumea creștină, deoarece, pe lângă faptul că e singura biserică, cel puțin în Europa, dedicată unui poet, sfinții și îngerii zugrăviți pe pereții acestui lăcaș au, toți, aureole negre în memoria marelui prozator român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română.

Biserica din România, unică în lume, deoarece sfinții au aureole negre în memoria lui Mihai Eminescu
Biserica din România, unică în lume, deoarece sfinții au aureole negre în memoria lui Mihai Eminescu

Știai că singurul loc din lume unde sfinții au aureole negre este o biserică din România? În ciuda faptului că, la prima reflecție, pare o sfidare, aproape eretică, a simbolisticii bisericești, căci, din punct de vedere canonic, aceste aureole au semnificația harului divin, al emanației de lumină și slavă dumnezeiască, de care numai sfinții și îngerii sunt în stare, prin mandat divin, această biserică a fost numită de către localnici „biserica Eminescu”, deoarece aceste aureole negre sunt în memoria marelui poet.

Biserica din România, unică în lume

Este vorba despre Biserica Sfinții Voievozi din Ipotești, un lăcaș de cult ortodox, construit în perioada anilor 1929-1939, în curtea complexului memorial Mihai Eminescu, unde se află și mormintele familiei Eminovici. Această biserică nu a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani, în primă fază, însă, mormintele familiei marelui poet din dreptul altarului ocupau numărul 513 pe această listă, iar, ridicarea sa a avut loc după stingerea din viață a marelui prozator. 

Toate bisericile se ridică spre slava lui Dumnezeu, dar aceasta a fost ridicată şi în memoria poetului Mihai Eminescu. Este singura biserică ridicată în memoria unui poet. Este un principiu unic în lumea ortodoxiei, pentru că Eminescu este un simbol spiritual al poporului român. A fost mai mult decât un simplu muritor de rând. A fost un geniu care a creat şi a simţit în armonie cu întreaga naţiune”, a declarat, cu ceva timp în urmă, Ioan Creţu, custode de sală la Memorialul Ipoteşti, dar şi paracliser al bisericii, relatează Adevărul.ro.

Biserica Sfinții Voievozi din Ipotești, construită în perioada anilor 1929-1939 / Foto: Facebook
Biserica Sfinții Voievozi din Ipotești, construită în perioada anilor 1929-1939 / Foto: Facebook

Alt detaliu interesant al bisericii

Sfinții poartă doliu pentru Eminescu. Așa au fost concepuți. Aici, la Ipotești, după moartea poetului, până și mucenicii și tot cosmosul întruchipat aici poartă doliu pentru destinul tragic al lui Eminescu”, a dezvăluit și cercetătorul Valentin Cosereanu, de la Memorialul Ipotești.

De asemenea, mai există un detaliu interesant care atrage atenția asupra Bisericii Sfinții Voievozi, și anume, o frescă în care apare un diavol, ce nu are culoarea neagră, precum mucenicii sau sfinții, ci albă. Imaginea îl afișează ispitind, ținând în mână o coală de hârtie, un bărbat matur, cu barbă, îmbrăcat în haine monahale, care strânge la piept o carte. Totodată, imaginea marelui poet Mihai Eminescu a fost pictată pe peretele din stânga al lăcașului de cult, în mărime aproape naturală, înfățișat în postura unui tânăr de douăzeci de ani, iar, în dreapta, este reprezentat Regele Carol al II-lea. Sfântul Arhanghel Mihail are, de asemenea, chipul lui Mihai Eminescu.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net