Locul preferat al lui Ceaușescu era de o frumusețe rară. Aici își ducea toți oaspeții străini și îi răsfăța

Nicolae Ceaușescu, liderul comunist care a condus România timp de peste două decenii, avea un loc preferat pe litoralul Mării Negre, unde își ducea oaspeții străini și își organiza întâlnirile departe de ochii curioși. Acest loc era Crama Murfatlar din Neptun, construită în 1968 la ordinul dictatorului. Crama a devenit un loc de prestigiu, destinat întâlnirilor cu liderii internaționali și al degustărilor de vin, o pasiune bine cunoscută a lui Ceaușescu.

Ceaușescu. Foto: arhiva.
Ceaușescu. Foto: arhiva.

O istorie lungă și tumultoasă

Crama Murfatlar din Neptun nu era doar un simplu restaurant, ci un adevărat „comandament” pentru liderul român și invitații săi. Situată în mijlocul naturii, la umbra pădurii, crama oferea răcoare și intimitate. Aici, lideri internaționali, președinți și dictatori au fost răsfățați cu vinuri de top și mâncăruri rafinate, într-un decor rustic, dar exclusivist.

Oaspeții erau aduși cu avionul până la Aeroportul Kogălniceanu și apoi transportați cu elicopterul până la Vila Conferințelor, situată în apropierea cramei, unde se afla și heliportul. Astfel, locația a fost ideală pentru întâlniri la cel mai înalt nivel, departe de tumultul cotidian.

Crama, scoasă la licitație

După căderea regimului comunist, Crama Murfatlar a fost deschisă publicului larg, dar în ultimii ani a ajuns în atenția lichidatorilor judiciari. În 2020, crama a fost scoasă la licitație pentru prima oară, la prețul de 3,2 milioane de lei. Din păcate, nu a existat niciun cumpărător interesat la acea vreme. În 2022, a fost din nou pusă la vânzare, însă prețul a crescut la 4,5 milioane de lei. Din nou, nu s-au găsit ofertanți.

Acum, Crama Murfatlar este la a treia încercare de vânzare, însă prețul rămâne același – 4,5 milioane de lei (aproximativ un milion de euro). În pachet sunt incluse terenul de 3.730 metri pătrați, restaurantul și anexele, alături de echipamentele tehnologice și obiectele de inventar.

O comoară neatractivă pentru investitori

Crama Murfatlar.
Crama Murfatlar.

Deși crama are o valoare istorică deosebită și este asociată cu unul dintre cele mai controversate personaje din istoria României, investitorii nu par interesați. Prețul ridicat și faptul că restaurantul necesită probabil renovări și modernizări semnificative sunt principalele motive pentru care locația nu a fost încă adjudecată.

Totodată, a contat și falimentul companiei Murfatlar, care controla crama.. Brandul Murfatlar, care avea în portofoliu vinuri celebre precum „Lacrima lui Ovidiu” și „Zestrea Murfatlar”, a fost privatizat în urmă cu două decenii, iar falimentul său în 2018 a lăsat o moștenire de datorii uriașe, ceea ce a complicat orice încercare de revitalizare a activelor.

Astăzi, Crama Murfatlar din Neptun, locul preferat al lui Nicolae Ceaușescu pentru întâlniri de taină, rămâne un martor tăcut al unei epoci trecute. Deși încă deschisă pentru public, crama așteaptă să-și găsească un nou proprietar, care să-i redea strălucirea de odinioară. În ciuda frumuseții sale rare și a potențialului turistic, locul nu a reușit să atragă interesul investitorilor, rămânând în continuare disponibil pentru cei care își doresc să dețină o bucățică din istoria României.

Rămâne de văzut dacă cea de-a treia licitație va aduce, în sfârșit, un cumpărător.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
turkey 4181647 1280 jpg
cosmin jpg
dovleac jpg
front 1 jpg
sardinia shutterstock 1298190457 jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net