Lucruri neștiute despre țânțari. Ce este, de fapt, umflătura pe care ne-o lasă pe piele după ce ne înțeapă

Țânțarii sunt cunoscuți pentru mușcăturile iritante și pentru bolile infecțioase pe care le transmite omului. Dar există multe fapte interesante despre aceste insecte plictisitoare, care au ajuns pe Pământ cu mult înaintea oamenilor. Iată 20 de lucruri pe care probabil nu le știai.

Țânțarii sunt cele mai mortale animale din lume. Foto: Click.
Țânțarii sunt cele mai mortale animale din lume. Foto: Click.

1. Țânțarii există încă din perioada Jurasic. Asta îi face să aibă aproximativ 210 milioane de ani.

2. Există mai mult de 3.000 de specii. Doar câteva sute se hrănesc cu sânge uman. Aproximativ 175 dintre ele se găsesc în Statele Unite, cu Anopheles quadrimaculatus, Culex pipiens, Aedes aegypti și Aedes albopictus printre cele mai comune. Anopheles este un purtător de malarie, iar celelalte trei sunt cunoscute că răspândesc diferite forme de encefalită. Zika este răspândit în principal de țânțarii Aedes aegypti.

3. Virginia de Vest are cele mai puține specii. Există 26. Sunt aproximativ 60 de specii diferite de țânțari în Ohio. Texas are cel mai mult cu 85, iar Florida are 80.

4. Numai femelele mușcă. Femela are nevoie de sânge pentru a-și ajuta ouăle să se dezvolte. Atât masculul, cât și femela se hrănesc în principal cu nectar de fructe și plante.

5. Țânțarii nu au dinți. Femelele „mușcă” cu o gura lungă și ascuțită numită proboscis. Ei folosesc proboscisul zimțat pentru a străpunge pielea și a localiza un capilar, apoi extrag sânge prin unul dintre cele două tuburi.

6. Umflăturile de la mușcături sunt cauzate de salivă. În timp ce un tub din proboscis extrage sânge, un al doilea pompează saliva care conține un analgezic ușor și un anticoagulant. Majoritatea oamenilor au reacții alergice minore la saliva, determinând umflarea și mâncărimea zonei din jurul mușcăturii.

7. Țânțarii sunt cele mai mortale animale din lume. Când cineva menționează termenul „cele mai mortale animale din lume”, probabil că începi să te gândești la rechini, tigri, crocodili și alte creaturi feroce. Ei bine, te poate șoca să afli că de fapt este vorba de țânțari. De ce? Din cauza bolile dăunătoare pe care se știe că le răspândesc.

Țânțarii sunt responsabili pentru răspândirea mai multor boli dăunătoare, cum ar fi malaria, Zika și Dengue, pentru a numi câteva. Se crede că, ca urmare a acestui fapt, țânțarii sunt responsabili pentru aproximativ 1 milion de decese pe an! 

8. Un țânțar poate bea până la trei ori greutatea lui în sânge.

9. Oamenii nu sunt prima alegere a sângelui. De obicei, preferă caii, vitele și păsările.

10. Femelele țânțari pot depune până la 300 de ouă odată. De obicei, ouăle sunt depuse în grupuri pe suprafața apei stagnante sau sunt depuse în zone care se inundă în mod regulat. Ouăle pot ecloziona în doar un centimetru de apă stătătoare. Femelele vor depune ouă de până la trei ori înainte de a muri.

11. Țânțarul mediu trăiește mai puțin de două luni. Bărbații trăiesc 10 zile sau mai puțin, în timp ce femelele pot trăi până la opt săptămâni, scriu cei de la Cleveland.com.

12. Țânțarii pot hiberna. La temperaturi mai mici de 50 de grade, se opresc. Femelele adulte ale unor specii găsesc găuri unde așteaptă vremea mai caldă, în timp ce altele își depun ouăle în apă înghețată și mor. Ouăle se păstrează până când temperaturile cresc și pot cloci. Femelele care hibernează pot trăi până la șase luni.

13. Animalele iubesc țânțarii: sunt o sursă sigură de hrană pentru păsări, lilieci, pești, libelule și broaște.

14. Nu pot zbura foarte departe sau foarte repede. Majoritatea țânțarilor pot zbura nu mai mult de una până la trei mile și adesea stau la câteva sute de metri de locul în care au fost eclozați. Viteza maximă este de aproximativ 1,5 mile pe oră.

15. În general, zboară sub 25 de picioare. Cu toate acestea, unele specii au fost găsite și la înălțimi de până la 8.000 de picioare.

16. Sunt atrași de oameni de respirația lor. Receptorii de pe antenele lor detectează dioxidul de carbon eliberat atunci când expirăm. Oricine respiră mai mult, inclusiv persoanele mai mari și femeile însărcinate, poate fi mai atractiv.

17. Transpirația îi ajută pe țânțari să-și aleagă victimele. Pielea noastră produce peste 340 de mirosuri chimice, iar unele miros minunat pentru un țânțar.

18. Căldura corpului poate duce la mușcături. Țânțarii folosesc senzori de căldură în jurul piesei bucale pentru a detecta căldura corpului tău.

19. Sunt atrași de oamenii care beau bere. Și unii țânțari sunt atrași de picioare.

20. Mișcarea atrage țânțarii. Cel mai bun mod de a ține țânțarii la distanță este eliminarea surselor de apă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net