Cum scapi de mâncărimea insuportabilă a înțepăturilor de țânțar

Ultima actualizare:

Dacă ai fost vreodată înțepat de un țânțar, știi cât de enervant e efectul de după. Iată cum să scapi de mâncărimea insuportabilă a mușcăturilor de insecte.

tantar west nile jpeg

Locul în care ai fost înțepat de un țânțar se umflă cât ai zice pește și începe să te mănânce pielea. Cu cât te scarpini mai mult, cu atât mai rău te mănâncă. Astfel, se creează un un cerc vicios al mâncărimii și al scărpinatului care te poate lăsa ulterior cu iritații serioase și pete roșii.

Vezi și: Primele reacții ale vedetelor, la „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”: „Arată ca un puroi verde!”

Oamenii par să fie atracția principală a insectelor.  Oare după ce criterii își aleg țânțarii victimele? Și cum putem scăpa de ei? La aceste întrebări ne pot răspunde doar specialiștii.

De ce înțepătura de țânțar produce mâncărime?

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite, atunci când ești înțepat de un țânțar, acesta îți străpunge pielea folosindu-și trompa, după care îți injectează salivă în piele.

Leslie Vosshall, vicepreședinte și ofițer șef științific la Institutul Medical Howard Hughes, spune că saliva țânțarilor conține o substanță cu efect anestezic, astfel nu simți mușcătura decât atunci când e prea târziu. De asemenea, are substanțe anticoagulante.

Nu rata nici: Un pilot easyJet a murit la doar 21 de ani, în urma unei mușcături de țânțar

Țânțarii au multe proteine în salivă. Unele dintre ele provoacă alergii” spune aceasta, adăugând „corpul nostru recunoaște aceste proteine ca fiind străine, iar celule sistemului nostru imunitar încearcă să le elimine”.

Deci nu înțepătura cauzează mâncărimi, ci corpul nostru, care încearcă să combată proteina străină injectată de țânțar. De aceea, reacțiile sunt diferite. Unii sunt mai rezistenți la această proteină decât alții, iar cei mai puțin rezistenți pot avea mâncărimi mai pronunțate și umflături mai accentuate.

De asemenea, nu avem de ce să dăm vina pe masculii speciei, fiindcă doar femelele ne consumă sângele. Acestea fac asta fiindcă fără acest „ospăț” nu ar putea produce ouă.

Cum își aleg țânțarii victimele?

Conform spuselor lui Daniel Markowski, consilier tehnic al Asociației Americane de Control al Țânțarilor, enervantele insecte ne pot simți mirosul prin dioxidul de carbon pe care îl expirăm, la fel ca multe alte insecte care se hrănesc cu sânge.

Odată ce se apropie de o sursă de hrană, se folosesc de mai multe indicii înainte să acționeze” spune acesta. „Asta include și componente vizuale cum ar fi forma, mărimea și culoarea. De asta nu e recomandat să porți haine închise la culoare când te afli într-un mediu împânzit de țânțari, fiindcă astfel ieși mai mult în evidență comparativ cu mediul și contrastul din jurul tău”.

Citește și: Remedii naturale pentru înțepăturile de țânțari. Cum să calmezi zona inflamată și mâncărimile

„Nu te scărpina”, e sfatul tuturor medicilor și specialiștilor. Pe cât de greu ar suna, aceștia au dreptate. Scărpinarea rezultă inflamarea pielii, care începe să te mănânce cu atât mai tare.

Scărpinarea mai poate și să trezească infecții secundare și să prelungească iritația” ne avertizează Markowski. Acesta mai spune și că, în cazuri extreme, pot rămâne cicatrici.

Cum putem contracara mâncărimea?

Ca și mulți alți specialiști, cei doi recomandă folosirea cremelor și pulverizatoarelor cu soluții ani țânțari, dar mai există și alte căi.

Conform lui Vosshall, o soluție ar putea fi aplicarea de apă fierbinte. Cât de fierbinte se poate, dar fără să te frigi singur. Dacă asta nu e o soluție practică fiindcă nu ai apă fierbinte la îndemână, se recomandă folosirea unui gel anestezic local cu lidocaină pentru a preveni nevoia de scărpinare.

Ambii experți avertizează că, deși mulți oameni preferă tratamentele naturiste, acestea nu au un efect dovedit și pot veni cu reacții adverse la rândul lor.

Util de citit: Trucul genial pentru a scăpa de înțăpăturile țânțarilor

Deși specialiștii recomandă folosirea unor repelente chimice care au un efect dovedit, recomandă aplicarea într-o zonă cât mai restrânsă pentru a te asigura că nu ai reacții alergice. De asemenea, se recomandă citirea cu atenție a prospectului fiecărui unguent sau pulverizator.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii norocoase webp
cuplu sex
culoare zodii jpg
supa jpg
masca ten jpg
image png
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net