Remedii naturale pentru înțepăturile de țânțari. Cum să calmezi zona inflamată și mâncărimile

Vrei, nu vrei, țânțarii atacă dacă îți petreci timpul în natură. Te poți feri dacă îți dai cu spray-uri care îi fac să stea la distață de tine, însă nu întotdeuna reușești să scapi fără nicio înțepătură. 

Mai ales în spațiile verzi, riști să te ciupească țânțarii
Mai ales în spațiile verzi, riști să te ciupească țânțarii

De obicei, reacțiile la înțepăturile de țânțar sunt minore și nu țin mai mult de două-trei zile. Însă, pot pune unele probleme în cazul copiilor sau persoanelor cu imunitatea scăzută, de la reacții alergice severe la boli grave.  

Simptomele înțepăturilor de țânțari 

Înțepătura de țânțar apare la majoritatea persoanelor ca o umflatură de piele care ulterior declanșează pruritul. De regulă, aceasta nu prezintă niciun pericol pentru sănătate și dacă aveți la îndemână un unguent/gel calmant să aplicați împotriva iritației, totul trece de la sine, după câteva minute. Dacă însă, apare febra, dureri articulare sau inflamații ale nodurilor limfatici, este important să apelați urgent un medic specialist. Sunt șanse ca în urma interacțiunii cu țânțarul să contactați o infecție.

Remedii naturale - Cum să tratezi mușcătura de țânțar 

Aloe Vera 

S-a dovedit că gelul are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la vindecarea rănilor minore sau a calmării infecțiilor. Decupați o mică secțiune a plantei și aplicați gelul pe zona iritată. Lăsăți-l să se usuce și aplicați din nou, dacă e necesar. 

1 aloe vera jpg jpeg

Oțet 

Dacă aveți o mușcătura de țânțar, puneți o picătură de oțet pe ea. De asemenea, poate acționa că un dezinfectant natural, dacă v-ați zgâriat prea mult. Dacă e mai grav, înmuiați o cârpă cu apă rece și oțet, apoi aplicați-o pe mușcătură. Dacă aveți multe mușcături, diluați 2 căni de oțet într-o baie caldă și stați în cadă timp de 20 de minute, conform putereaplantelor.ro. 

otet click jpeg

Ovăz

Amestecați cantități egale de fulgi de ovăz și apă într-un bol până când veți avea o masă vascoasa, similară cu o pastă. Puneți niște pastă pe un tifon și țineți-o lipită pe pielea iritată timp de aproximativ 10 minute, apoi clătiți zona cu apă. Dacă aveți multe mușcături, încercați în schimb o baie cu ovăz. Presărați o cană de ovăz sau ovăz măcinat într-o cadă plină cu apă caldă. Stați în baia de ovăz timp de 20 de minute. 

2 ovaz jpg jpeg

Gheață

Temperaturile reci și gheața pot reduce inflamatia. Frigul amorțește pielea, ceea ce va poate oferi o ușurare imediată, pe termen scurt. Nu lăsăți gheața direct pe zona afectată mai mult de cinci minute, deoarece poate deteriora pielea. Dacă vreți să lăsați gheața mai mult timp, atunci puteți pune o pânză între piele și aceasta. 

1 apa cu gheata jpg jpeg

Miere 

Produsul stupilor are multe proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Acesta a fost folosit de sute de ani că tratament pentru afecțiuni, de la dureri în gât la lovituri și vânătăi. O picătură mică pe o mâncărime poate reduce inflamația. 

1 miere jpg jpeg

Cum se tratează înțepăturile de țânțari 

Specialiștii spun că majoritatea înţepăturilor de ţânţari nu necesită niciun fel de medicaţie sau este suficient doar tratament simptomatic, adică se spală locul înţepăturii cu apă şi săpun, se aplică o pungă cu gheaţă pentru reducerea inflamaţiei şi un antiseptic local.

„În alte cazuri, necesită tratament suplimentar cu antihistaminic sau antiinflamator steroidian, în funcţie de severitatea reacţiei alergice. Însă pacientul trebuie văzut de cineva specializat tocmai pentru că este posibil să apară infecţie mai ales prin leziunile provocate de scărpinat.  Un consult prin telefon cu medicul de familie este de multe ori suficient pentru stabilirea unui tratament pentru înţepăturile de ţânţari”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.  

Bolile transmise de țânțari  

Ţânţarii sunt răspândiţi în toată lumea, în România existând peste 50 de specii de astfel de insecte. Femelele se hrănesc cu sângele mamiferelor, printre care şi oamenii, iar în urma lor pe piele rămân porţiuni înroşite şi umflate care provoacă prurit (mâncărimi). Printre cele mai frecvente afecţiuni răspândite de ţânţari se numără malaria, febra galbenă, febra Dengue, febra West Nile, encefalită virală, filarioză limfatică, infecţia cu virusul Zika. Din fericire, însă, la noi în ţară sunt rare cazurile în care ţânţarii transmit astfel de afecţiuni. 

Cum recunoști alergia

Deși, în majoritatea cazurilor, îngrijirea la domiciliu este suficientă, uneori pot apărea reacții alergice în urma înțepăturilor de insecte.

Dacă apar scăderea bruscă a tensiunii, amețeală și respirație dificilă, poate fi vorba de șoc anafilactic, ce necesită tratament de urgență. În general, celor cu reacții severe la înțepăturile de insecte, medicii le recomandă o trusă de urgență ce conține o seringă cu adrenalină care se injectează intramuscular, la nevoie. Chiar și după această injecție, este nevoie de prezentarea la medic.

În cazul copiilor, se poate ajunge de la reacţii locale la reacţii alergice de tip general, chiar de şoc anafilactic, în funcţie de sensibilitate. Riscurile majore survin prin agravarea leziunilor locale. Există risc de supra-infecţie prin leziunile provocate de scărpinat.

O persoană cu un sistem imunitar slăbit poate resimţi reacţii mai severe, precum urticaria, o zonă extinsă roşie şi umflată sau noduli limfatici inflamaţi. În cazuri foarte rare, reacţia alergică poate provoca dureri în corp, cefalee şi febră. 

Dacă simptomele persistă sau se agravează, adică umflătura se extinde, mâncărimea nu încetează după tratament local sau apar erupţii pe piele sunt semne de alarmă foarte clare ce ne indică faptul că trebuie să mergem la spital.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net