NASA, eclipsată de Elon Musk! Iată cum afaceristul ar putea scoate din circuit agenția spațială SUA
NASA a fost nevoită să-și anuleze misiunea Artemis I, parte a unui proiect amplu de a readuce oamenii pe Lună, după 50 de ani. Specialiștii sunt de părere că instituții precum SpaceX deținută de Elon Musk ar fi mult mai capabile de lansarea unei rachete în spațiul cosmic.
În timp ce lumea e cu ochii pe agenția spațială americană și misiunea care ar trebui să ne ducă înapoi pe Lună, unii experți sunt îngrijorați de faptul că NASA este eclipsată de oameni precum Elon Musk, deținătorul companiei SpaceX.
Citește și: Elon Musk lansează robotul umanoid Optimus, care poate găti și face sex
Proiectul Artemis I a ratat de trei ori lansarea în spațiu, iar acum racheta de un miliard de dolari zace în afara rampei de lansare.
Un expert din industria spațială, Richard Speed, a urmărit lansările spațiale de-a lungul carierei sale și consideră că NASA este depășită de progresele făcute de SpaceX, compania lui Elon Musk, în ceea ce privește trimiterea de rachete în spațiul cosmic.
Nu rata nici: Elon Musk, sub vizorul poliției americane! Agenția Antidrog este pe fir
„Companiile comerciale, cum ar fi SpaceX, au continuat să lanseze rachete, adesea în vizorul SLS(Sistemului de lansare spațială), și să demonstreze reutilizarea acestor nave spațiale. NASA, pe de altă parte, a cheltuit miliarde transformând componente reutilizabile ale navetei spațiale în piese consumabile care rămân blocate pe platforma de lansare.
Află și: Premieră pentru omenire. NASA a lovit intenţionat un asteroid
Există un risc foarte real ca NASA să primească ordin să iasă din activitatea de lansare în spațiu și să se concentreze pe nave spațiale.", a declarat Richiard Speed.
NASA nu a confirmat o nouă dată pentru următoarea încercare de lansare a lui Artemis I. Se crede că agenția spațială americană va încerca din nou mai târziu, în decursul acestui an.
Ce este Artemis I?
Prima parte a misiunii de readucere a oamenilor pe Lună se numește Artemis I și ar fi trebuit să se lanseze de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida luni, la 29 august.
Cu toate acestea, prima lansare a trebuit amânată din cauza unei erori de alimentare.
A doua încercare de lansare a întâmpinat o problemă similară, iar a treia a fost abandonată înainte de a putea începe din cauza uraganului Ian.
Misiunea implică un tur de până la 42 de zile în jurul Lunii și înapoi. Cu toate acestea, NASA ar putea întrerupe misiunea dacă ceva nu merge bine.
Zborul va testa piesele rachetei, astfel încât NASA să poată trimită prima femeie pe Lună și prima persoană de culoare, până în 2025.
Misiunea cu echipaj este denumită Artemis III, însă multe trebuie să se întâmple înainte să poată avea loc.
Artemis I nu este o misiune cu echipaj, dar trebuie să circule în jurul Lunii pentru a testa trei componente cheie.
Acestea sunt Sistemul de lansare spațială (SLS) al NASA, nava sa spațială Orion și Modulul de servicii european (ESM).
Nava spațială Orion și ESM ar trebui să ajungă la 62 de mile de suprafața lunară și apoi să călătorească 40.000 de mile dincolo de aceasta.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!