Oamenii de știință spun că banii nu aduc fericirea! Un studiu demonstrează de ce

Oamenii de știință spun că banii nu aduc fericirea! Un nou studiu ne arată că nu doar persoanele care trăiesc în societăți bogate pot fi feirciți, ci și cei care trăiesc în societăți mai sărace. Acest studiu vine în contextul în care România se clasa anul trecut pe locul doi în ceea ce privește satisfacția față de viață, conform datelor Eurostat.

Oamenii de știință spun că banii nu aduc fericirea! Studiul care schimbă tot
Oamenii de știință spun că banii nu aduc fericirea! Studiul care schimbă tot

Oamenii de știință spun că banii nu aduc fericirea!

Deși anterior, bunăstarea era asociată în mod obișnuit cu creșterea economică, Raportul Mondial al Fericirii și colaborarea dintre Institutul de Știință și Tehnologie a Mediului de la Universitatea Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) și Universitatea McGill din Canada au decis să aducă o perspectivă nouă asupra acestui aspect, conform Euronews.

Această abordare a inclus studierea atentă a societăților mici, precum și a comunităților indigene, întrucât cercetătorii au considerat că studiile anterioare au fost părtinitoare, concentrându-se exclusiv pe răspunsurile din societățile industrializate și ignorând contribuțiile semnificative aduse de comunitățile mai mici. Această schimbare de perspectivă a oferit o înțelegere mai cuprinzătoare a relației dintre creșterea economică și starea de bine într-un context global.

Așadar, cercetătorii afirmă că, în ciuda veniturilor extrem de reduse, mulți oameni din diverse comunități experimentează niveluri considerabile de satisfacție în viață, comparabile cu cele din țările bogate. Această situație se datorează faptului că, în societățile analizate, importanța schimbului de bani în viața cotidiană este redusă, iar sursa principală de trai este direct legată de resursele naturale.

Oamenii de știință au efectuat un studiu global, intervievând aproape 3.000 de membri ai popoarelor indigene și comunităților locale din 19 situri. Cu toate că doar 64% dintre gospodăriile intervievate aveau venituri în numerar, cercetarea a arătat că numeroase populații cu venituri foarte mici raportează niveluri medii ridicate de satisfacție în viață, comparabile cu cele din țările bogate. Media statisfacției vieții în societățile analizate a fost de 6,8 din 10, chiar și în condițiile în care majoritatea persoanelor aveau un venit anual sub 1.000 de dolari. De asemenea, în patru dintre cele 19 societăți vizate, satisfacția medie a vieții a fost extrem de ridicată, depășind 8.

„Consensul actual este că bogăția națiunilor este strâns asociată cu faptul că locuitorii își pot trăi viața aproape de idealul lor.” , au afirmat oamenii de știință. Însă, dacă așa ar sta lucrurile, „atingerea unui nivel ridicat de satisfacție a vieții pentru toți oamenii ar necesita, probabil, rate de extracție materială mult mai mari decât în prezent". Aceasta implică sacrificarea ecosistemelor, iar conform cercetătorilor, eforturile ar depăși, cel mai probabil, limitele planetare.

Această cercetare stabilește o conexiune între starea de fericire și viețuirea în mijlocul naturii, fie că este vorba de munți acoperiți de zăpadă sau de pădurea tropicală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net