Ora de vară 2015: află cum ne afectează schimbarea orei

Ultima actualizare:

    Ora de vară 2015, între controverse şi beneficiiFoto: 123rf
Ora de vară 2015, între controverse şi beneficiiFoto: 123rf

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică (28 martie) la ora de vară 2015. Este deja ştiut că ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din luna octombrie.

Trecerea la ora de vară 2015 are sau nu efecte majore asupra noastră? În ultimul weekend al lunii martie, România va trece la ora de vară. Astfel, ziua de 29 martie va deveni cea mai scurtă zi din an. Prin urmare, ceasul se va da cu o oră înainte, iar ora 3.00 va deveni ora 4.00.Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară are loc în fiecare an în ultima duminică a lunii martie. Ceasul se dă o oră înainte, astfel ca acea zi va avea doar 23 de ore. După ce se va trece la ora de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Nu uitaţi de trecerea la ora de vară 2015!

Ora de vară 2015 - Ce efecte poate avea schimbarea orei

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece, practic, ei trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Din cauza acestei schimbări a trecerii la ora de vară 2015, poate apărea tulburarea somnului, pot dispărea pofta de mâncare, capacitatea de muncă şi concentrarea. Pentru a diminua cât cât mai mult efectele adverse, specialiştii ne recomandă ca sâmbătă seara (28 martie) să ne culcăm cu o oră mai târziu sau duminică dimineaţa (29 martie) să ne trezim ceva mai devreme, cu ocazia trecerii la ora de vară 2015.

Ora de vară 2015 - Cine a propus prima dată schimbarea orei

Trecerea la ora de vară 2015 se apropie! Potrivit Revistei Historia, ideea schimbării la ora de vară i se atribuie politicianului Benjamin Franklin, care a scris un eseu intitulat „An Economical Project for Diminishing the Cost of Light” ("Un proiect economic pentru a diminua costul luminii"), trimis editorilor revistei „The Journal of Paris”, în anul 1784. Mai pe scurt, pe atunci, Benjamin Franklin propunea ca parizienii să facă economie de lumânări şi să se trezească mai devreme dimineaţa, pentru a folosi lumina naturală mai mult timp. Dar ideea sa nu a fost pusă în aplicare decât mult mai tâziu.

Prima ţară care a adoptat trecerea la ora de vară este Germania, care a luat această decizie în 1916, după care au urmat Marea Britanie, Belgia şi Danemarca.

Ora de vară 2015 – Pentru prima oară, România a adoptat această idee în 1932

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 1:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Începând din anul 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ulterior, ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu anul 1979. Prin urmare, nu uitaţi de trecerea la ora de vară 2015!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net