Ora de vară 2023. Cum ne afectează și de ce riscăm un atac de cord

Schimbarea orei se apropie cu pași repezi, deși în fiecare an pare să se discute renunțarea la acest proces. Anul acesta are loc în noaptea de 25 spre 26 martie. Deși poate părea o schimbare inofensivă, ea vine, de fapt, cu o multitudine de probleme.

Ora de vară ne „fură” aproape 40 de minute de somn / foto: freepik.com
Ora de vară ne „fură” aproape 40 de minute de somn / foto: freepik.com

Dacă sunteți și voi printre cei care sunt dezamăgiți de trecerea la ora de vară, aflați că nu sunteți, nici pe departe, singuri! Dimpotrivă, milioane de oameni din Uniunea Europeană sunt alături de dumneavoastră, cerând fixarea permanentă a unei singure ore. Nemulțumirea a luat o asmenea amploare încât, în 2018, Parlamentul European a dezbătut tema, considerând potrivit să recomande statelor member să renunțe la schimbarea orei.

Din păcate, în România, deşi în ultima vreme s-a vorbit în fiecare an că va fi pentru ultima dată când somnul ne este dat peste cap de schimbarea orei, până acum nu s-a renunţat la acest obicei. În acest an, schimbarea orei are loc în noaptea dintre 25 spre 26 martie, când va fi „pierdută” o oră, căci ora 03.00 devine ora 04.00.

Deşi este vorba doar despre o diferenţă de o oră şi ar putea părea o schimbare minoră, specialiștii în sănătate au atras atenția de multe ori asupra unor probleme reale care pot fi cauzate de asta.

Riscul de atac de cord crește cu 24%

Odată cu trecerea la ora de vară, medicii au raportat o creștere a pacienților cu atac de cord de 24%. Acest fapt este cauzat, potrivit experților citați de CNN, de pierderea a aproximativ 40 de minute de somn în fiecare noapte, până se acomodează organisul la noul fus orar. Privarea constantă de aproape o oră de somn poate avea efecte cu adevărat periculoase!

Alături de inimă, la fel de afectat este și creierul. Privat, brusc, de un segment de timp în care se odihnea, acesta este supus fenomenului de „micro-somn” ce poate avea chiar consecințe fatale dacă este un stil de viață adoptat pe termen lung.

S-au mai înregistrat, în timpul schimbării orei, o creștere a numărului de accidente la locul de muncă, precum și o creștere a numărului de sinucideri. Trebuie menționat că sunt necesare câteva săptămâni corpului nostru pentru a-și reveni, după schimbarea la ora de vară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net