Paradisul secret din Grecia! Plaje fine, ape cristaline și prețuri mici. „Aici o apă costă 50 de cenți, nu 8 euro!”
Grecia reprezintă pentru mulți români destinația ideală de vacanță. Fie că aleg partea continentală, fie insulele cu apele lor cristaline și plajele fine, an de an, tot mai mulți români ajung aici. Și nu se plictisesc niciodată, pentru că descoperă noi regiuni, noi atracții turistice și chiar gastronomice.
Halkidiki, Thassos, Creta sau Skiathos sunt cele mai des frecventate destinații de vacanță pentru români. Astăzi, vă prezentăm însă o regiune mai puțin cunoscută de conaționalii noștri, dar care abia așteaptă să fie descoperită. Epirus - o regiune fascinantă, bogată în istorie, locuită de mai multe civilizații de-a lungul timpului, începând de la venețieni, cu plaje fine și peisaje spectaculoase. Situată în nord-vestul Greciei, este o destinație de călătorie ideală pe tot parcursul anului, conform Organizației Elene de Turism, iar orașele Preveza și Parga sunt bijuteriile regiunii.
Preveza este capitala și poarta de intrare în regiunea Epirus. Este un oraș mare, cu aeroport și port comercial pentru vase pescărești, de agrement sau chiar de croazieră. Poți face o plimbare pe faleza portului unde poți admira yachturi, catamarane și bărci de agrement din toată lumea, dar și pe străduțele colorate, pline cu taverne și cu magazine sofisticate. Printre nenumărate cafenele cu mese întinse pe trotuare ori în mijlocul străzilor pietonale, în centrul istoric al Prevezei, se înalță simbolul orașului, Turnul venețian cu ceas sau „Horoskopeion”.
Parga, orașul venețian
La scurtă distanță de Preveza se află Parga, un oraș pitoresc amplasat pe malul Mării Ionice. Cu case colorate în stil venețian, străzi pietruite și o atmosferă romantică, Parga te va cuceri instantaneu. Plimbă-te pe aleile sale înguste, explorează fortăreața venețiană și admiră priveliștea uimitoare de pe Dealul Venețian. Poți savura fructe de mare proapete în timp ce te relaxezi într-unul dintre restaurantele de pe malul mării, cu o vedere panoramică asupra portului și a plajei.
Dar aici nu e vorba doar despre plajă. Într-o zi toridă, te poți retrage către zona muntoasă a regiunii, unde te poți răcori în apele limpezi și reci ale râului Acheron sau poți face rafting. Și cum zona este încărcată de istorie, nu rata ruinele teatrului roman Nikopolis, fondat de împăratul Octavian Augustus, acum muzeu de arheologie. S-au păstrat zidurile, conservatorul, necropola, teatrul, stadionul, monumentul lui Augustus, băile termale, sanctuarul și bazilicile paleocreștine cu mozaicuri remarcabile și apeductul roman lung de 50 de km. Ruinele orașului vechi, inclusiv zidurile fortificate, pot fi vizitate. Apoi, vizitează Nekromanteion, unul dintre cele mai importante situri arheologice din Grecia antică! Aici se spune că oamenii vin să se întâlnească cu sufletele morților, deoarece acestea sunt capabile să prevadă viitorul după ce părăsesc trupul.
Monolithi - plaja de 25 de kilometri
Și, ca să revenim la scopul principal al unei vacanțe în Grecia, aici ai cea mai lungă plajă grecească - Monolithi. Situată în apropierea orașului Preveza, plaja se întinde pe aproape 25 de kilometri de-a lungul coastei Ionice. Aici vei găsi nisip fin, ape cristaline și o atmosferă relaxantă, perfectă pentru o zi de plajă sau o plimbare romantică la apusul soarelui. Plaje organizate, cu beach baruri, șezlonguri, cafea și mâncare, dar și plaje mai liniștite pentru oricine dorește să-și întindă prosopul pe nisip într-un loc mai singuratic. Bucură-te de înot și de sporturi acvatice pe plajele fermecătoare din Kiani Akti, Mytikas, Kanali, Kastrosykia, Artolithia, Lygia și Vrachos. Iată și câteva prețuri informative ca să-ți faci o ideea despre bugetul pe care trebuie să-l aloci vacanței. Aici șezlongurile sunt gratuite cu condiția să faci consumație. Este suficientă o sticlă cu apă sau o cafea. O cafea, un cappuccino sau un frappe costă 3,50 euro, la fel o limonadă, o cola sau un ice tea. Pentru un smoothie trebuie să pregătești 7,50 euro, o apa plată la 0,5l costă 0,50 euro, granita – 6 euro, bere la draft - 3,50 euro, bere la sticlă - 4 euro, un pahar de vin – 6 euro. Nici la mâncare nu sunt prețuri atât de mari: hamburger – 7 euro, pizza, între 10 si 13 euro, sandvisuri – 6 euro, tzatziki – 4 euro, chiftele de dovlecei – 5 euro, souvlaki - 11 euro, salată grecească – 7 euro, sardine – 9,50 euro, platou fructe de mare pentru 2 persoane – 42 euro.
Cazare găsești pentru toate buzunarele și pe toate gusturile: în Preveza - de la 350 de euro pentru un apartament la 800 de euro într-un hotel boutique de 4 stele, la malul mării, pentru un sejur de 7 nopți pentru 2 persoane, sau în Parga un sejur ajunge și la 3.000 de euro în vile de lux cu piscină privată.
Indiferent dacă îți dorești relaxare pe plajă, explorarea istoriei sau savurarea deliciilor locale, Epirusul te va cuceri cu siguranță și îți va rămâne în memorie ca o experiență de călătorie unică. Apusul de soare deasupra Castelului Pantocrator și o croazieră în Golful Ambracian pentru a vedea delfinii, sunt experiențe pe care nu le vei uita niciodată!
Cum ajungi în Preveza
Cel mai rapid și comod mod de a ajunge în regiunea Epirus este zborul direct București – Preveza/Aktion cu Wizz Air. Călătoria durează o oră și 40 de minute, iar prețul unui bilet pleacă de la 109 lei de persoană, pe segment.
Poți ajunge și cu mașina personală. Distanța dintre București și Preveza este de aproximativ 1.100 de kilometri. Traseul durează 14-15 ore.