Paștele Catolic 2022. Ce tradiții și obiceiuri se respectă

Paștele reprezintă cea mai importantă sărbătoare a creștinătății și atât ortodocșii, cât și catolicii o celebrează în fiecare an, cu toate acestea există câteva diferențe între modurile în care cele două rituri creștine sărbătoresc acest eveniment, iar motivele sunt surprinzătoare.

Pastele catolic 2022
Pastele catolic 2022

Cuvântul Paști a ajuns în limba română din cuvântul latin Pastihae, ce provine din termenul ebraic Pasah, care înseamnă ,,a trece". La origine, Paștele este o sărbătoare evreiască, care celebrează evenimentele relatate în Biblie, când Moise a trecut Marea Roșie și a eliberat poporul evreu din sclavie. 

Citește și Totul despre pelerinajul de Florii din Capitală! Sunt chemaţi toţi preoţii şi călugării din Bucureşti şi Ilfov

Creștinismul oferă o semnificație diferită sărbătorilor Pascale și asociază această sărbătoare cu Mesia, cel care a suferit și s-a sacrificat pentru omenire, ca apoi să reînvie după trei zile. 

Ce semnificație are Paștele Catolic

Paștele este cea mai mare sărbătoare din biserica catolică pentru că este încheierea Săptămânii Sfinte care se încheie cu învierea lui Isus. Paștele sărbătorește începutul și întemeierea creștinismului. Isus a înviat din morți și asta arată că El a biruit păcatul și moartea.

Data Paștelui este mobilă și cade întotdeauna într-o duminică între 22 martie și 25 aprilie. Paștele în Biserica Romano-Catolică este întotdeauna în prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară.

Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2022

Majoritatea catolicilor participă la Privegherea Paștelui la miezul nopții, deși slujbele pot fi îndelungate, deoarece conțin mai multe părți, cum ar fi botezurile și Ritul de inițiere creștină pentru adulți, în timpul Liturghiei. Slujbele din timpul zilei de Paște sunt mai scurte și mai frecventate. Slujbele au loc în aer liber, adesea în curțile bisericii, cimitire sau în parcuri și sunt programate astfel încât soarele să răsară în timpul închinarii.

Diferențele între Paștele Catolic și Paștele Ortodox

Deși Biserica creștină erau împărțită în două mari doctrine, catolicism și creștinism, ambele credeau că Paștele ar trebui sărbătorit în prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară. Biserica Catolică a trecut de la calendarul iulian la calendarul gregorian, care a fost prezentat în 1582.

Biserica Ortodoxă a continuat să urmeze formula Consiliului de la Niceea, cu data originală pentru Paște, așa că a rămas la sistemul calendaristic original al calendarului iulian. Folosind două sisteme calendaristice diferite, echinocțiul de primăvară a căzut acum pe 21 martie sub calendarul gregorian și 3 aprilie pe calendarul iulian. Cele două biserici sărbătoreau acum aceeași sărbătoare de Paște în două zile diferite.

Paștele continuă să fie sărbătorit în două date diferite, în funcție de biserica din care faceți parte. Paștele ortodox cade acum oriunde între 4 aprilie și 8 mai, iar Paștele catolic cade oriunde între 22 martie și 25 aprilie. În cazuri rare, datele se aliniază, iar Paștele este sărbătorit simultan. De exemplu, atât Paștele ortodox, cât și cel catolic au căzut în aceeași zi în 2010, 2011 și în 2014 și în 2017. Luând în vedere modul în care funcționează cele două calendare, Paștele Catolic va fi sărbătorit în aceeași zi cu Paștele Ortodox abia în 2034.

În ce țări se sărbătorește predominant Paștele Catolic

Creștinismul este cea mai mare religie din Europa. Creștinismul a fost practicat în Europa încă din secolul I, iar o serie de epistole pauline erau adresate creștinilor care trăiau în Grecia, precum și în alte părți ale Imperiului Roman.

Citește și Papa Francisc, apel la pace în timpul slujbei din Duminica Floriilor. Cuvinte emoționante despre Ucraina

Conform unui studiu din 2010 al Centrului de Cercetare Pew, 76,2% din populația europeană s-a identificat ca fiind creștini.

Începând cu 2010, romano-catolicii erau cel mai mare grup creștin din Europa, reprezentând mai mult de 48% dintre creștinii europeni. 

Țările europene cu populații catolice semnificative sau majoritare sunt Andorra, Austria, Belarus (vestul), Belgia, Croația, Franța, Germania (regiunile de vest și de sud), Ungaria, Republica Irlanda, Italia, Letonia (regiunea Latgale), Liechtenstein, Lituania , Luxemburg, Malta, Monaco, Țările de Jos (regiunile de est și de sud), Polonia, Portugalia, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția (regiuni centrale și de sud), Ucraina (partea de vest) și Vatican.[37] Există, de asemenea, minorități catolice mari în Bosnia și Herțegovina (13–17%), Albania (10–15%).[38] În Republica Cehă și Regatul Unit, catolicii reprezintă aproximativ 10% din populație. În Serbia și România, catolicii constituie peste 5% din populația totală.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net