Totul despre pelerinajul de Florii din Capitală! Sunt chemaţi toţi preoţii şi călugării din Bucureşti şi Ilfov

Vremurile marilor pelerinaje din România se întorc în forţă. Sâmbătă, în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim, Patriarhia Română va organiza în Capitală cea mai mare procesiune religioasă din ultimii trei ani, ”Pelerinajul de Florii”. Sunt chemaţi să participe toţi preoţii şi călugării din Bucureşti şi din Ilfov.

2021. Credincioşii au respectat măsurile de protecţie impuse de pandemie
2021. Credincioşii au respectat măsurile de protecţie impuse de pandemie

“Pelerinajul de Florii” va începe la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, sâmbătă, la ora 16.15, după cum anunţă basilica.ro. Preoţii, călugării şi credincioşii care vor dori să participe la procesiune vor străbate un traseu stabilit de Patriarhie şi de Arhiepioscopia Bucureştilor.

Alaiul o va porni pe bulevardul Mărăşeşti, apoi va urma traseul bulevardul Dimitrie Cantemir - strada Bibescu Vodă - strada Şerban Vodă (cu oprire la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou) - strada Principatele Unite - strada Ienăchiţă Văcărescu - strada Sfânta Ecaterina (cu oprire la biserica Sfânta Ecaterina) - strada Bibescu Vodă - Colina Bucuriei (n.r. - Dealul Patriarhiei). Pelerinajul se va încheia la Catedrala Patriarhală.

Repere orare

Ora 16.00 – la Mănăstirea Radu Vodă va avea loc sfinţirea ramurilor de salcie, care vor fi apoi oferite credincioşilor prezenţi.

Ora 16.15 – plecare în procesiune de la Mănăstirea Radu Vodă spre Catedrala Patriarhală.

Ora 16.45 – la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou, procesiunea va fi întâmpinată de preoţii şi credincioşii acestei biserici.

Ora 17.15 – la biserica Sfânta Ecaterina, procesiunea va fi întâmpinată de preoţii profesori şi studenţii de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din Bucureşti.

Ora 17.45 – sosire la Catedrala Patriarhală. În piaţă, pentru prima oară din 2019, credincioşii, preoţii şi călugării vor fi întâmpinaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Acesta va sfinţi icoana praznicului „Intrarea Domnului în Ierusalim”, va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor şi va adresa un cuvânt de învăţătură.

2019. Ultimul pelerinaj a fost organizat înainte de apariţia noului coronavirus
2019. Ultimul pelerinaj a fost organizat înainte de apariţia noului coronavirus

Semnificaţia pelerinajului

Cu trei ani în urmă, la ultima procesiune desfăşurată pe străzile Capitalei, patriarhul Daniel a explicat: ”Pelerinajul de Florii este, în primul rând, o comemorare a intrării Domnului Iisus Hristos în oraşul Ierusalim, venind din satul Betania, unde a înviat din morţi pe prietenul său Lazăr. În al doilea rând, pelerinajul de Florii este prevestirea pătimirii Domului Iisus Hristos, dar şi a Învierii de obşte a tuturor neamurilor”.

Sfântul Gheorghe va fi sărbătorit în a doua zi de Paşti

Aproape un milion de români care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe nu îşi vor mai serba anul acesta onomastica pe 23 aprilie, ci pe 25 aprilie, care coincide cu a doua zi de Sfintele Paşti.

Ziua de cinstire a Sfântului Gheorghe coincide cu ”Sfânta şi Marea Sâmbătă”. Regulile bisericeşti cer ca sărbătorirea sfinţilor mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paşti.

”Este singura sâmbătă din an în care se ajunează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până seara, când se serveşte puţină hrană de post fără ulei)”, explică arhimandritul Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net