Paștele ortodox. Ce tradiții și obiceiuri sunt de Înviere, în diferite zone ale țării

Paștele ortodox are tradiții diferite și fermecătoare, în funcție de regiunea în care ne aflăm. Fiecare sat are mândria lui, iar fiecare regiune a dus mai departe câteva din obiceiurile împrumutate de la bătrâni. Fie că te află în Moldova, Muntenia, Bucovina sau Maramureș, în ziua de Paște poți să ai parte de un ritual inedit.

Tradiții de Paște
Tradiții de Paște

Ce simbolizează Paștele ortodox  

Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii. Ea comemorează învierea Mântuitorului Iisus Hristos, amintind astfel de patimile și sacrificiile făcute de Fiul lui Dumnezeu. Această minune stă la baza întemeierii întregului curent creștin religios.

Pentru fiecare om are o semnificație aparte. Mai ales în aceste vremuri complicate, sărbătorile Pascale oferă un răgaz sufletului și clipe memorabile alături de cei apropiați. Odată cu ziua de Paște se închide și postul de dinaintea Învierii Domnului, care este cel mai lung şi mai dur dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. 

Tradiții și obiceiuri în ziua de Paște, în Moldova

În unele zone ale ţării, anumite tradiţii şi obiceiuri de Paşte s-au păstrat cu sfinţenie din bătrâni și până astăzi. Moldova este unul din aceste locuri, iar în unele sate avem parte de un ritual foarte emoționant. După slujba de la biserică, preotul trece pe la fiecare mormânt și citește o rugăciune alături de familiile celor care nu mai sunt. Bucatele tradiţionale aduse cu drag sunt sfinţite şi date de pomană pentru sufletele celor plecaţi într-o altă lume.

Citește și Sâmbăta mare, din Săptămâna Patimilor: tradiții și superstiții. Se spală în această zi?

Ciocnitul ouălor de Paște e un obicei îndrăgit peste tot. Știai, însă, că în unele sate moldoveneşti se spune că cel al cărui ou nu se sparge va muri înaintea celuilalt? Totuși, există și avantaje pentru câștigători. Tradiția spune că, dacă spargi oul celeilalte persoane, vei fi voinic și plin de energie tot anul.

Tradiții și obiceiuri în ziua de Paște, în Muntenia

Mergem în altă zonă a țării, unde vom găsi un ritual harnic în prima zi de Paște ortodox. În Muntenia, după ce au venit de la biserică, oamenii de la sate nu intră în casă până nu culeg iarbă proaspătă și deasă din grădină, pe care o așează ulterior în fața casei. Și în această regiune se spune că, în prima zi de Paște, sufletele morților se întorc la casele lor. Din acest motiv, seara se aprind lumânări. 

Muntenii sunt faimoși pentru celebra ciorbă de bureți, cunoscuta în alte zone ca ciorba de miel. Pe vremuri, fetele își demonstrau măiestria în domeniul țesutului și a cusutului în fata întregului sat. Acest ritual ar trebui să aibă loc în a doua zi de Paște.

Tradiții și obiceiuri în ziua de Paște în Bucovina

Această regiune superbă din România are unele dintre cele mai frumoase biserici, dar și unele dintre cele mai interesante tradiții și obiceiuri de Paște. Ele sunt respectate de cei religioși, iar fiecare zi din Săptămâna Mare aduce câte un ritual interesant. Din bătrâni se spune că, în Joia Mare, sufletele celor morți se întorc acasă. El vor pleca după Înviere.

Vezi și Cele mai frumoase biserici de vizitat de Paște. Destinații speciale pentru noaptea de Înviere

În ziua de Paște, credincioşii ies dimineața în curtea bisericii, se aşează în formă de cerc și așteaptă preotul care trebuie să sfinţească şi să binecuvânteze bucatele din coşul pregătit cu atenție de fiecare. Printre tradițiile păstrate din bătrâni se numără spălarea după Înviere într-un vas cu apă în care se află un ou roşu şi un bănuţ de argint. Oul se pune pentru sănătate, iar banul pentru bogăție.

Vreți să mai știti ceva drăguț despre bucovineni? Ei bine, aceștia ciocnesc ouăle încondeiate doar cu partea ascuțită în prima zi de Paşte ortodox. Abia din a doua zi, în Bucovina se acceptă și lovitura cu partea mai bombată a oului.

Tradiții și obiceiuri în ziua de Paște în Maramureș

În Duminica Învierii, maramureșenii au o tradiție matinală: pun într-un ibric apă rece, un ou roşu și un ban de argint. Apoi se spală pe faţă pentru a fi roşii în obraji ca oul. Se spune că acest ritual aduce belşug pentru tot restul anului.

De asemenea, toată lumea trebuie să poarte haine noi. Acest obicei încurcă un pic următoarea tradiție specifică în satele din Maramureș. Băieţii şi bărbaţii pleacă la vânătoare pentru a îndeplini una din tradițiile paștelului ortodox în această regiune. Se spune că fetele trebuie să fie udate pentru a nu se „ofili”. Tot ce putem spera este că va fi cald în a doua zi de Paște, când are loc acest obicei simpatic care simbolizează recolta agrară.

Paștele ortodox vine cu multe tradiții, oriunde v-ați afla. Sărbătoarea trebuie să fie marcată peste tot cu voie bună, curățenie în suflet (și-n casă), obiceiuri din bătrâni și, bineînțeles, bucate delicioase.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net