Patru țări se «bat» pe o comoară de 20 de miliarde de dolari, aflată de trei secole pe fundul mării!
Guvernul columbian a făcut un prim pas în vederea aducerii la suprafață a rămășițelor navei spaniole San José, care s-a scufundat în 1708, cu o comoară de 200 de tone la bord, în largul Mării Caraibilor. Se pare că aceasta valorează 20 de miliarde de dolari, iar mai multe țări vor o parte din ea.
Vaporul a fost distrus de britanici
Nava transporta 11 milioane de monede de aur pur, dar și obiecte din argint din Bolivia și smaralde din Columbia. Vaporul a fost distrus în secolul al XVIII-lea de Marina Regala a Marii Britanii și a fost un eșec, căci se dorea capturarea comorii ce se afla la bord. În schimb, vasul s-a scufundat cu peste 600 de oameni aflați la bord, dintre care doar 11 au supraviețuit, și cu tot cu bogățiile pe care le transporta. Și acolo a rămas timp de peste trei secole. Acum, mai multe țări se ceartă pe această comoară.
Mai multe imagini cu nava, făcute publice anul trecut, au dezvăluit un adevărat tezaur subacvatic. Dincolo de carcasa rămasă în urma trecerii timpului, care acum găzduiește zeci de creaturi marine, se află monede și lingouri de aur – dar și multe obiecte din porțelan chinezesc. Tunurile sale, gravate cu delfini, sunt și ele vizibile în imagini și au ajutat la confirmarea identității navei.