Perseide 2022. Pe ce dată poți să vezi cea mai spectaculoasă ploaie de meteori

Ultima actualizare:

Perseidele 2022. Spectaculoasa ploaie de meteori, cunoscută sub numele de Perseide, este un eveniment cu adevărat deosebit pentru cei pasionați de astronomie și nu numai. Privită de la observatorul astronomic, sau chiar dintr-un parc mai izolat, această «ploaie de stele» reprezintă un moment ce nu trebuie ratat. 

image

Pe ce data sunt Perseidele în 2022? 

Perseidele 2022 pot fi văzute în acest an, în perioada 23 iulie - 22 august, iar apogeul fenomenului astronomic va fi atins  între 11 august, la miezul nopții, și 13 august, aproape de răsăritul soarelui. 

La ce ora poti vedea ploaia de meteori

Pentru a putea observa mai bine Perseidele din 2022, astronomii vă recomandă să priviți cerul pentru o oră, în jur de miezul nopții, mai ales în perioada 11-13 august, când fenomenul este la apogeu și devine foarte vizibil. De asemenea, este indicat să mergeți în parcuri sau locuri care se află departe de poluarea atmosferică și ferite de lumina artificială și să utilizați un telescop. 

Nu rata nici: Vezi Perseidele și planetele prin cel mai mare telescop portabil, de pe acoperișul Mall Promenada

Ce sunt Perseidele

Fenomenul astrononomic, cunoscut sub numele de Perseide, este generat de trecerea Pământului prin resturi, bucăți de gheață și rocă, lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle, care a trecut ultima oară aproape de Pământ în 1992. Perseidele ating apogeul atunci când Pământul trece prin zona cea mai densă și cea mai prăfuită a acestui conglomerat de «resturi spațiale» în perioada 11-12 august.

Un meteor tipic Perseid se mișcă la 133.200 mph (214.365 km/h) când intră în atmosfera Pământului. Majoritatea Perseidelor sunt mici, de dimensiunea unui grăunte de nisip. Aproape niciunul dintre fragmente nu cade de obicei pe Terra, dar dacă o face, se numește meteorit.

Vezi și: Ești în concediu? Privește cerul la noapte ca să vezi „stelele căzătoare”!

Temperaturile acestor «particule stelare», denumite Perseide, sunt de peste 1.650 Celsius, pe măsură ce fiecare fragment călătorește prin atmosferă, comprimă și încălzește aerul din fața sa. Cele mai multe dintre fragmente sunt vizibile când se află la aproximativ 97 de kilometri de sol.

Ploile de meteoriți sunt numite după constelațiile din care par să vin meteorii. Raportându-ne la Terra, Perseidele par să vină aproximativ din direcția constelației Perseus, situată în emisfera nordică.

Puteți vedea cel mai bine ploaia de meteoriți Perseide în emisfera nordică și până la latitudinile sudice, iar tot ce aveți nevoie pentru a surprinde acest adevărat spectacol stelar este întuneric și puțină răbdare.

Pentru a găsi ploaia de meteoriți Perseide, NASA sfătuiește să căutați punctul de pe cer de unde par să provină, acesta este cunoscut sub numele de radiant. Potrivit NASA, radiantul Perseidelor se află în Constelația Perseus. Deși Perseus nu este o constelație ușor de găsit, se află lângă constelația Cassiopeia, mai strălucitoare și mai distinctă, pe cerul nopții.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net