Pilotul care a aruncat prima bombă atomică din istorie, confesiune tulburătoare. De ce nu a regretat nimic: „Știam că...”

Pe data de 6 august 1945, a avut loc primul atac cu bombă atomică din istorie, în urma căruia aproximativ 140.000 de oameni și-au pierdut viața. Bombardierul american B-29 Superfortress Enola Gay a lansat prima bombă atomică (a lui Oppenheimer) folosită în război, purtând denumirea de „Little Boy”, deasupra oraşului situat în vestul Japoniei, Hiroshima. Surprinzător, pilotul de pe avionul care a aruncat prima bombă atomică nu a regretat acest fapt. De ce?

De ce pilotul care a aruncat prima bombă atomică a lui Oppenheimer nu a regretat acest fapt
De ce pilotul care a aruncat prima bombă atomică a lui Oppenheimer nu a regretat acest fapt

În dimineața zilei de 6 august 1945, un B-29 Superfortress al Forțelor Aeriene ale SUA, Enola Gay, a decolat de la baza sa din Tinian, lângă Guam, purtând o bombă secretă numită Little Boy, și s-a îndreptat către orașul Hiroshima din sudul Japoniei. Paul W. Tibbets Jr., care a condus un echipaj de 12 oameni, a fost pilotul aeronavei.

În acea dimineață, Hiroshima fusese deja trezită de mai multe sirene de raid aerian, care se dovediseră a fi alarme false. Astfel, în jurul orei 8.15 a.m., atunci când Enola Gay s-a apropiat de oraș, mulți au crezut că este un avion de recunoaștere, însă până când a sunat sirena, prima bombă atomică fusese deja aruncată. Bomba a distrus o rază de 5 mile, ucigând aproximativ 80.000 de oameni.

„Știam că am făcut ceea ce trebuie”

Din păcate, din cauza radiaților și a rănilor, alte zeci de mii și-au pierdut ulterior viața. Enola Gay se afla la 10 mile depărtare când a avut loc explozia, dar tot a simțit undele de șoc. O a doua bombă atomică, mai puternică, a fost aruncată trei zile mai târziu asupra orașului Ngasaki, moment în care Japonia s-a predat, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Tot atunci a avut loc o dezbatere legată de legitimitatea lansării atacurilor, unii susținând că bombardamentele au fost o ucidere inumană a civililor și că existau alte opțiuni disponibile, alții argumentând că o astfel de devastare a fost necesară pentru a forța capitularea Japoniei și pentru a evita o campanie militară pe continentul japonez, ce s-ar fi soldat cu numeroase victime.

Însă care este părerea pilotului Paul W. Tibbets Jr. și a membrilor echipajului? Ei bine, aceștia au susținut până la sfârșitul vieții că bombardamentul a fost necesar, considerând că în cele din urmă a salvat vieți.

„Știam că am făcut ceea ce trebuie, pentru că atunci când am aflat că vom face asta, m-am gândit că da, vom omorî mulți oameni, dar, Dumnezeule, vom salva o mulțime de vieți. „Nu va trebui să invadăm [Japonia]”, i-a spus Tibbets scriitorului Studs Terkel într-un interviu din 2002, relatează Historia.ro.

Pilotul Paul W. Tibbets Jr. nu a avut regrete

Deoarece o invazie a Japoniei ar fi putut costa milioane de vieți americane și japoneze, potrivit calculelor armatei americane, atacurile au fost necesare ca o demonstrație copleșitoare de forță pentru a pune capăt războiului. Totodată, Tibbets, care a murit în 2007, a declarat că nu a avut regrete în ceea ce privește pierderea de vieți civili.

„Veți ucide oameni nevinovați în același timp, dar nu am purtat niciodată un război în lume în care să nu fi ucis oameni nevinovați”, i-a mai spus el scriitorului Terkel.

Și totuși, unii dintre membrii echipajului și-au exprimat ulterior regretul. De asemenea, ei au mărturisit că sunt bântuiți de distrugerea pe care au provocat-o.

„Mă rog ca nici un om să nu mai fie martor la acea priveliște. O risipă atât de îngrozitoare, o astfel de pierdere de vieți. Am dezlănțuit prima bombă atomică și sper că nu va mai exista niciodată o alta. Mă rog să ne fi învățat lecția pentru totdeauna. Dar nu sunt sigur că am învățat-o”, a declarat căpitanul Theodore van Kirk, navigatorul avionului în acea zi, unui intervievator în 2005.

Hiroshima și Nagasaki sunt singurele locuri, până în prezent, care au fost lovite de o bombă nucleară în timpul unui război. J. Robert Oppenheimer, creatorul bombei atomice, a fost, de asemenea, afectat de moralitatea creării unei astfel de arme mortale, declarând după testarea cu succes a bombei în deșertul Los Alamos, New Mexico: „Am devenit Moartea, distrugătorul lumilor” – un vers din scriptura hindusă de 700 de versuri a lui Bhagavad Gita. „Știam că lumea nu va mai fi la fel. Câțiva oameni au râs, câțiva au plâns, majoritatea au tăcut”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
geto daci jpg
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
harold terens afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net