Cine a fost Oppenheimer? Adevărata poveste pe care trebuie să o știi înainte să te uiți la film

Oppenheimer al lui Christopher Nolan este pe cale să ajungă în cinematografe și, la fel ca ultimul blockbuster al regizorului britanic, Tenet, titlul său va veni cu un semn de întrebare pentru unii cinefili. Cine a fost J Robert Oppenheimer, omul interpretat de Cillian Murphy în film și ce a făcut?

Cillian Murphy J  Robert Oppenheimer jpg

Din fericire, spre deosebire de Tenet, pe care încă nu îl înțelegem, jurnaliștii de la timeout.com au găsit pe cineva care să completeze spațiile libere din viața acestui iconic fizician cuantic și pionier al bombei A înainte de lansarea filmului. Istoricul câștigător al Pulitzerului, Kai Bird, și-a scris biografia, „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J Robert Oppenheimer”, cartea pe care se bazează noul film al lui Nolan. El răspunde pentru publicația citată la întrebările mari despre eroul celui mai inteligent și captivant film din 2023.

Oppenheimer se bazează pe o poveste adevărată? Cine a fost Oppenheimer

Da, iar filmul aderă îndeaproape la faptele vieții bine documentate a lui Robert Oppenheimer. „Oppenheimer este considerat părintele bombei atomice”, spune biograful său Kai Bird. „El a fost unul dintre cei mai mari fizicieni ai Americii și a fost la vârful fizicii cuantice în anii 1920 și ’30.

Ce a fost proiectul Manhattan?

Cea mai mare realizare a lui Oppenheimer - și carnea filmului - a venit atunci când i s-a cerut să conducă proiectul Americii de bombă atomică în timpul războiului în New Mexico, proiectul ultrasecret Manhattan. A fost o cursă contra cronometru împotriva oamenilor de știință naziști pe care a câștigat-o pentru țara sa, explică Bird. „El a fost directorul orașului secret Los Alamos care a produs <gadget-ul> în doi ani și jumătate”.

Care este povestea lui Oppenheimer? Cine a fost Oppenheimer

Există un arc grozav”, spune Bird, „de la triumful [anilor de război] până la tragedia a ceea ce i-a făcut America în epoca vânătorilor de vrăjitoare McCarthy”. În 1945, Oppenheimer era un erou național care își ajutase țara să câștige războiul, chipul său împodobind copertele revistelor Time and Life. „Nouă ani mai târziu a fost dus în fața unui tribunal, umilit și deposedat de autorizația de securitate”, explică Bird. „A devenit o non-entitate publică”.

Cum era Robert Oppenheimer cu adevărat?

Era profund, carismatic și atractiv pentru femei”, spune Bird. „Nu avea doar o personalitate de tocilar – iubea literatura franceză și poeții britanici și romanele lui Ernest Hemingway și a căpătat o fascinație pentru misticismul hindus”. Istoricul este plin de laude pentru performanța lui Murphy. „Îl joacă pe Oppenheimer ca o personalitate foarte intensă, ceea ce este exact: era foarte intens și chibzuit, un om plin de contradicții, fragil și sensibil, dar și puternic. [Actorul] surprinde complexitatea bărbatului”.

Cum s-a simțit Oppenheimer în legătură cu bomba A?

A avut emoții foarte amestecate”, spune Bird. „A muncit foarte mult pentru a produce acest <gadget>”. Motivația lui a fost că, el credea că omologii săi din Germania sunt capabili să-i aducă bomba lui Hitler și a înțeles ce rezultat teribil ar fi acesta. Dar era, de asemenea, conștient de faptul că ar fi în mare parte victime civile ale acestei arme dacă ar fi folosită vreodată, pentru că ar fi utilizată într-un oraș.

S-a întâmplat cu adevărat incidentul „mărului otrăvit” din film?

Filmul se deschide cu Oppenheimer ca un student de la Cambridge care injectează mărul tutorelui său cu cianură într-un acces de furie, înainte de a arunca în grabă fructele și de a-l salva pe bărbat de la moarte sigură. Bird nu poate garanta acuratețea istorică a incidentului – „Poate că a fost o metaforă”, spune el, „deși Oppenheimer le-a spus acea poveste prietenilor săi” – dar el spune că surprinde un adevăr emoționant despre tânărul Oppie. „Era un tânăr fragil și a avut aproape o cădere de nervi. A fost suspendat de la Cambridge și pus în stare de probă, deși nu știm exact ce s-a întâmplat pentru că înregistrările sale din Cambridge au fost distruse".

Ce s-a întâmplat cu Oppenheimer după război?

El a fost dat jos de fervoarea anticomunistă a Americii de la sfârșitul anilor ’40. Legăturile sale de stânga – a avut o relație cu Jean Tatlock, un organizator comunist interpretat de Florence Pugh în film – și preocupările sale deschise cu privire la proliferarea nucleară l-au lăsat vulnerabil la vânătoarea de vrăjitoare macarthyite. În cele din urmă, a fost forțat să participe la o audiere de securitate. „Și-a petrecut restul vieții după 1945 încercând să se confrunte cu implicațiile a ceea ce a produs ca om de știință”, spune Bird. „Era foarte intolerant la autoritate și aroganță și, ca urmare, și-a făcut niște dușmani politici puternici.”

Președintele chiar l-a numit „copilul care plânge”?

Da! După cum arată filmul lui Nolan într-o scenă captivantă în Biroului Oval, Oppenheimer și-a zdrobit întâlnirea cu președintele Truman, prin prisma nivelului moral în discuția lor despre bombă. „A fost un dezastru al unei întâlniri”, spune Bird. „Truman i-a spus unui consilier: „Nu vreau să-l mai văd niciodată pe acel copil de știință care plânge”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
daniela nunta iancu sterp instagram jpg
image png
image png
restivan bahmu prigoana jpg
netflix pixabay jpg
image png
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net