Cel mai bun film din toate timpurile! Pe toată durata acțiunii, vei sta cu sufletul la gură

„Cel mai bun film din toate timpurile” a fost lansat în anul 1941, 1 martie, și, a fost, la vremea sa, un eşec major în box-office-uri. De asemenea, i-au fost conferite premii la categoria „cel mai bun film” de New York Film Critics și National Board of Review și i-a fost decernat un Oscar pentru scenariu. Este vorba despre pelicula „Citizen Kane” („Cetățeanul Kane” n.r).

„Citizen Kane”, cel mai bun film al tuturor timpurilor / Foto: Captură video
„Citizen Kane”, cel mai bun film al tuturor timpurilor / Foto: Captură video

Întotdeauna subiectul unui film, actorul și tehnica folosită devin atât de demodate, încât urmăritorii dau pelicula uitării. Însă, de când a fost lansat, în 1941, potrivit scenaristului şi criticului de film american. Roger Joseph Ebert, „Citizen Kane” („Cetățeanul Kane” n.r) a devenit „cel mai bun film al tuturor timpurilor”. Și, în ciuda faptului că a primit acest titlu la jumătatea secolului XX, filmul a fost, la vremea sa, un eşec major în box-office-uri.

Despre ce este vorba în film

În centrul peliculei se află unul dintre actorii şi regizorii emblematici ai cinematografiei americane: Orson Welles (6 mai 1915 – 10 octombrie 1985), ce joacă rolul lui Charles Foster Kane, unul dintre cei mai puternici magnaţi de presă din SUA. După moartea acestuia, singur, în reședința sa de lux, rostind un singur cuvând pe patul de moarte: Rosebud (boboc de trandafir n.r.), colegii săi de breaslă încep să investigheze semnificația acestui cuvânt. 

Un jurnalist, Jerry Thompson, își atribuie această sarcină, propunându-și să intervieveze prietenii și asociații lui Kane, și, în același timp, să se apropie de cea de-a doua soție, Susan Alexander Kane, o alcoolică și deținătoarea unui club de noapte, însă aceasta va refuza o discuție cu el.

După ce a stat de vorbă cu toate persoanele ce au fost mai apropiate de fostul bogătaș, jurnalistul Jerry Thompson a ajuns la concluzia că: „Domnul Kane a fost un om care a obţinut tot ce a vrut, şi apoi a pierdut tot. Rosebud a fost, poate, ceva ce nu a putut să aibă sau ceva ce a pierdut”.

Însă, majordomul lui Kane, Raymond, povestește că, după ce bogătașul a fost părăsit de Susan a început să îi distrugă dormitorul, dar a dat peste un glob de zăpadă, s-a calmat și a rostit cuvântul „Rosebud”. Jerry Thompson concluzionează că nu poate rezolva misterul și că sensul ultimului cuvântului va rămâne un mister.

La final se dau cărțile pe față. În vila de lux a bogătașului, majordomul său aruncă în foc toate bunurile, catolagate gunoaie, fostului său stăpân, iar, printre acestea, este și sania pe care se juca Kane în copilărie, când avea 8 ani. Numele, imprimat pe spatele saniei devine vizibil prin flăcări: „Rosebud”.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

image
image
image
image
image
image
dana budeanu jpg
juriul tcdu webp
netflix pixabay jpg
Telecomanda televizor posturi TV FOTO Unsplash Jonas Leupe jpg
Îndrăgita artistă s-a declarat cucerită de Sri Lanka
Mihaela Bilic jpg
Cântăreața își sărbătorește partenerul de viață în Italia
serban pavlu umbre sezon3 foto adi marineci jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net