Planul secret discutat de Ceaușescu și David Rockefeller, cel mai bogat om din istoria Statelor Unite

Ultima actualizare:

Nicolae Ceaușescu a avut mai multe întâlniri ținute ascunse de ochii lumii. Una dintre ele a fost cea cu David Rockefeller, un mare bancher, ultimul nepot supraviețuitor al baronului petrolului John D. Rockefeller, care a devenit cel mai bogat om din lume, în 1937. Aceștia ar fi discutat despre cum România a sustras de la SUA planurile unei instalații petrochimice, scrie adevărul.ro.

Nicolae Ceaușescu alături de David Rockefeller Foto: Radio România Actualități
Nicolae Ceaușescu alături de David Rockefeller Foto: Radio România Actualități

Ceaușescu îi face o confidență lui Rockefeller 

Nu mulți cunosc faptul că Nicolae Ceaușescu se întâlnise cu David Rockefeller, unul dintre cei mai cunoscuți bancheri și investitori americani. „În cadrul discuțiilor au fost abordate probleme de politică externă (securitatea europeană, situația din Orientul Mijlociu și războiul din Vietnam), relațiile comerciale dintre cele două țări (importurile și exporturile erau în creștere, dar se aflau la un nivel nesatisfăcător pentru ambele părți: de la 25 milioane $ în 1969, la 104 milioane $ în 1972), absența clauzei națiunii celei mai favorizate și eforturile depuse în vederea acordării ei, efectele alăturării RSR la FMI și BIRD. 

La un moment dat, Ceaușescu îi face o confidență lui Rockefeller referitoare la modul cum a sustras România de la SUA planurile unei instalații petrochimice, pe baza cărora noi am pus pe picioare «prima instalație petrochimică modernă». Spre sfârșitul întâlnirii, Rockefeller ridică problema colaborării celor două state în țări terțe din Lumea a III-a, o idee lansată în dezbatere de partenerul său de dialog”, potrivit  cercetatorului Mihai Burcea.

Ceaușescu ar fi impus în 1978 o taxă pe dobânzi băncilor străine

Executivi de rang înalt ai două bănci americane majore cu operațiuni în România se plângeau, în decembrie 1978, Departamentului pentru Comerț al Statelor Unite că Nicolae Ceaușescu ar fi impus o așa-numită "taxă cu reținere la sursă" pe veniturile din dobânzi obținute de instituțiile de credit străine din împrumuturi acordate la București, potrivit unui document de la Arhivele Naționale ale Statelor Unite, reducând astfel costurile de împrumut ale statului prevăzute în contractele de credit încheiate anterior cu băncile.

Cine a fost David Rockefeller

Întreaga viaţă a lui David Rockefeller, încheiată în primăvara anului 2017, a fost o poveste de roman, condimentată cu nenumărate întâmplări, unele savuroase, legate de bani, petrol, bănci, întâlniri şi influenţe oculte, globalizare, şase transplanturi de inimă şi două de rinichi, sau activităţi filantropice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image png
index (22) jpg
aterizare de urgenta jpg
banner iosif rotariu webp
autospeciala politie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net