Poeta antichității. Femeia despre care se spune că a fost una dintre primele lesbiene din istorie

Despre Sappho, cunoscută ca cea mai mare poetă a antichităţii, se spune că a fost una dintre primele lesbiene din istorie. În operele sale, ea şi-a manifestat interesul şi profunzimea sentimentelor pentru femei, dar și pentru bărbați.

Sappho, cea mai mare poetă a antichităţii / foto: Adevărul.ro
Sappho, cea mai mare poetă a antichităţii / foto: Adevărul.ro

Sappho s-a născut în Grecia Antică, în bogatul şi civilizatul oraş Mytilene, pe insula Lesbos din Marea Egee, în jurul anului 600 îHr, într-o familie aristocratică, deosebit de bogată. A fost cea mai de seamă poetă lirică a antichității grecești, versurile dedicate pasiunii şi iubirii fiind extrem de apreciate. Există câteva legende despre ea, cum ar fi, de altfel, faptul că a fost una dintre primele lesbiene din istorie, cuvântul „lesbian” fiind, de fapt, derivat de la numele locului naşterii ei, insula Lesbos.

Cu toate acestea, nu există dovezi solide privind sexualitatea scriitoarei şi nici dacă poemele sale, care exprimă o pasiune intensă atât pentru bărbaţi, cât şi femei, sunt sau nu autobiografice. Se presupune că ar fi fost fi fost căsătorită cu un negustor, Kerkylas, şi ar fi avut o fiică, Cleis.

Filozoful Maximus Tirius scria că prieteniile lui Sappho erau similare cu cele ale lui Socrate, sugerând că poeta avea un cerc de prieteni cu interese comune în artă, poezie şi cultură, potrivit Adevărul.ro

Moartea poetei este învăluită în mister

Din sursele străvechi rezultă că ar fi fost mică de statură şi că ar fi avut tenul închis. Aceleaşi surse susţin că ar fi fost exilată în Sicilia din cauza opţiunilor sale politice. La revenirea în insula Lesbos, ar fi pus bazele unei şcoli artistice, unde se studiau poezie, arte şi muzică.

Sappho a scris în dialectul eolic grecesc, greu de învăţat de către scriitorii latini care se ocupau cu tradusul operelor din limba greacă, iar în poeziile sale romantice îşi exprima interesul faţă de femei, intimitatea şi profunzimea sentimentului ce răzbate din versurile sale sugerând că era lesbiană. Totuşi, în fragmentele păstrate nu apare nicăieri vreo urmă care să afirme acest lucru.

Modul în care Sappho a murit nu este cunoscut. Se spune că a ales să își pună capăt zilelor și s-a aruncat de pe stâncile Leucadelor, din cauza iubirii neîmpărtăşite pentru Phaon, un tânăr grec. Deși nu se cunosc detalii, decesul poetei adaugă un plus de mister acestei extraordinare femei a antichităţii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
fratele Principele Radu, medicul Dan Gabriel Duda, la inmormantarea mamei   Casa Majestatii sale (10) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura curent energie electrica FOTO Shutterstock jpg
victima constanta ucisa jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock (2) jpg
sorin grindeanu presedintele ancom jpeg
darth vader vocea jpg
restaurant foto unsplash jpg
Elena Lasconi Congresul USR FOTO USR (3) jpeg
Nava fluviala de pasageri Mogosoaia acostata in fata fata Palatului Navigației anul 1980  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net