Viaţa amoroasă a Ninei Cassian, poeta care se credea „răţuşca cea urâtă”: „Am avut iubiri fericite şi iubiri nenorocite”

Ultima actualizare:

Descrisă ca „cea mai atrăgătoare femeie urâtă din literatura română“, poeta Nina Cassian a avut o viață amoroasă demnă de film. Deși s-a autocaracterizat drept „rațușca cea urâtă”, s-a iubit cu scriitori celebri, precum Ion Barbu sau Nichita Stănescu. De asemenea, l-a avut şi pe Marin Preda.

Poeta Nina Cassian s-a iubit cu scriitori celebri / Foto: Colaj captură video/ Arhiva Click!
Poeta Nina Cassian s-a iubit cu scriitori celebri / Foto: Colaj captură video/ Arhiva Click!

Pe numele ei real Renée Annie Cassian, poeta, eseista și traducătoarea Nina Cassian s-a născut pe 27 noiembrie 1924, la Galaţi, într-o familie de origine evreiască, în care arta muzicală făcea parte din viaţa de zi cu zi. În 1940, când avea doar 16 ani, Tudor Arghezi i-a citit primele poezii și a descris-o drept un „talent incontestabil!“. În anul 1945, a fost publicată prima sa poezie, în ziarul „România liberă“, apoi, în 1948, primul volum de „poezie decadentă”, „La scara 1/1”.

În „Istoria literaturii române contemporane“, Alex Ştefănescu a descris-o drept „cea mai atrăgătoare femeie urâtă din câte s-au afirmat în literatura română“, și ea însăși se considera o fată „urâtă”: „Fiind o fată urâtă, am fost bucuroasă cumva de atenţia care mi-a fost acordată de-a lungul vieţii. Dar asta a venit târziu, pentru că, până la 17 ani, nu se uita la mine nici un câine. Nu e plăcut, mai ales în adolescenţă. Te marchează pe toată viaţa”, făcea cea înduioşătoare demonstraţie de psihanaliză într-un tabloid românesc, relatează Historia.ro.

Cu cine s-a iubit poeta Nina Cassian

Și totuși, poaeta s-a iubit cu scriitori celebri. Primul său mariaj a început pe când avea mai puțin de 19 ani, în anul 1943. S-a căsătorit cu Vladimir Colin pe care îl cunoscuse în urmă cu doar un an și pe care îl alinta Jany, scriitor de literatură ştiinţifico-fantastică, premiat de trei ori de Societatea Europeană de Science Fiction. A divorţat de el trei ani mai târziu. Ulterior, la vârsta de 22 de ani, când încă era căsătorită cu Colin, l-a cunoscut pe poetul Ion Barbu şi i-a devenit acestuia muză.

„L-am cunoscut pe Ion Barbu la cenaclul lui Miron Radu Paraschivescu. I-am lăsat manuscrisul meu, «La Scara 1/1» şi, în curând, mi-a telefonat şi m-a invitat la Capşa. Făcuse adnotări la volum ultralaudative (mare poezie etc.), dar îmi refuza poeziile în limba spargă. (…) Eram inconştientă. Ştiam că e un geniu lângă mine, de asta nu m-am îndoit niciodată. Dar nesăbuinţa tinereţii constă în a dori să loveşti în ceea ce slăveşti. E o prostie pe care am s-o regret toată viaţa. Adică eu aveam, în ’46, vreo… 22 şi el, 52, sau aşa ceva. Dar arăta cu mult mai bătrân. Pentru că avea o mustaţă de morsă, care îi acoperea gura, avea părul cărunt…

M-a atras… Eram la picioarele lui din punct de vedere literar, poetic. Adică nici nu mă gândeam la o posibilă comparaţie. De fapt nu e vorba de atracţie aici. A fost o fascinaţie. Eu am fost pur şi simplu o subalternă în preajma lui. Nu m-a modificat nici ca poet, nici ca intelectual, nici ca femeie, decât că m-a speriat punându-mă într-o lumină orbitoare”, declara Nina Cassian.

S-a iubit și cu Marin Preda

În același an în care a divorţat de Colin, Nina Cassian s-a recăsătorit la scurt timp, după ce a făcut o pasiune pentru Al. I. Ştefănescu, cu care a rămas 36 de ani, până când acesta a murit. „Am divorţat de Colin şi foarte curând m-am măritat cu Ali (aşa cum îl alintam eu şi toţi cei care l-au cunoscut îndeaproape), care nu fusese nici ilegalist, nici nu-i plăcea poezia, mai ales cea modernă, dar exercita asupra mea o autoritate (era cu aproape 10 ani mai în vârstă) de care «eternul (meu) feminin» avea nevoie şi pe care tânărul Colin nu mi-o putea oferi“, explica poeta.

Despre clipele petrecute în braţele altor bărbaţi, clipe pe care soţul Ştefănescu i le-a tolerat eroic, le-a descris: „Nu am fost infidelă, ci am adăugat afluenţi râului mare, iubirii celei mari. Neminţind şi, de altfel, având prea mult de dăruit, copleşitor pentru un singur recipient“.

Cum nici acest mariaj n-a fost suficient firii exuberante a Ninei Cassian, când avea 29 de ani, l-a cunoscut şi pe Marin Preda, care era doar cu doi ani mai mare decât ea. „L-am cunoscut la Sinaia, la Casa de Creaţie, la « Creatorium», cum îi spuneam noi în batjocura. Era foarte tânăr. Şi eu la fel. Eu aveam 24 şi el avea 26. Am fost fascinată de prezenţa lui şi se pare că a fost reciproc. Fără sex, m-a iubit, am fost atrasă. Dar eu eram fericita cu Ali. În 1953, am devenit iubiţi. Tot la Sinaia:într-o seară mi-a spus, referindu-se la prima noastră etapă sinaiotă, ca el e ars pe dinăuntru, că nu mă mai poate iubi. Şi eu m-am dus la el la uşă şi l-am sărutat şi el a fost surprins. «Mi-a plăcut», mi-a spus. Şi relaţia s-a reluat, adâncindu-se”.

A avut o idilă cu Nichita Stănescu

Este binecunoscută nota de Securitate a scriitorului Ion Caraion, care informa organele statului că Marin Preda şi Nina Cassian „făceau sex într-unul din birourile Ministerului Artelor, iar pat era duşumeaua“. Bineînțeles, poeta i-a fost muză și scriitorului Nicolae Breban, cu care a fost prietenă timp de 30 de ani. A avut o idilă și cu Nichita Stănescu, căci, spunea Nina Cassian, „fiecare nouă iubire este o speranţă”. Eugen Barbu susţinea chiar că Nichita Stănescu şi-ar fi „netezit debutul literar trecând prin patul Ninei“.

„Am avut iubiri fericite şi iubiri nenorocite. Adică iubiri care m-au lăsat, m-au părăsit, m-au trădat. Sau după ce m-au iubit mi-au spus «eşti atât de grozavă şi ADIO»… şi m-au lăsat. Pasiunea este devastatoare. Iubirea este minunată, însă pasiunea este foarte periculoasă. Ce e aia fericire? În ce constă fericirea? Cine a dobândit fericirea? Poate că o ai şi nu îţi dai seama de asta. E complicat. Eu am fost fericită. Ştiu sigur că am băut din această licoare vrăjită”, mai mărturisea ea.

Ultimul soț al poetei a fost Maurice Edwards, şi el căsătorit pentru a treia oară. Nina Cassian s-a stins din viață pe 15 aprilie 2014, în locuinţa sa din New York, la vârsta de 89 de ani, în urma unui stop cardiac.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net