Poftiți la pizza făcută pe rocile unui vulcan activ! Un bucătar a dat lovitura cu această afacere
Iubitorii de experiențe culinare „aventuroase” pot savura o pizza specială gătită cu ajutorul căldurii emanate de un vulcan activ. Bucătarul Mario David García (38 de ani) a venit cu ideea acestei afaceri, iar turiștii care au savurat mâncarea gătită de el pe vulcanul Pacaya, din Guatemala, au spus că este absolut delicioasă.
Mario David García gătește pentru turiștii care vin la vulcanul Pacaya
Într-o zonă stâncoasă care duce la craterul Pacaya și transformată într-o bucătărie improvizată, García întinde aluatul pe o tavă metalică care poate rezista la temperaturi de până la 1.000°C, o unge apoi cu sos de roșii, adaugă o cantitate generoasă de brânză, legume sau bucăți de carne.
García, îmbrăcat din cap până în picioare în haine ignifuge, pune apoi pizza pe lavă. După zece minute pe rocile fierbinți de 200-300°C, pizza este gata de a fi savurată.
Mario lucrează pe vulcanul Pacaya de cinci ani și spune că acest munte permite să fie „mângâiat și admirat”, relatează Daily Star. „Am vândut de la înghețată la legume, dar niciodată nu m-am gândit că un vulcan va fi punctul de plecare al succesului meu culinar,” a spus Mario, potrivit The Times.
Din când în când, vulcanul îi face meseria dificilă. Mario a spus că într-o zi vulcanul a eliberat mult sulf, iar când a coborât de pe munte a avut sângerări nazale și a fost nevoit să închidă „restaurantul” timp de 15 zile.
„Nu am realizat că era cu adevărat un vulcan activ până nu m-am așezat să mănânc pizza. Poate că nu a fost cea mai sigură experiență de călătorie solo, dar pizza a avut un gust grozav.”, a declarat turista americană Sojourner White.
Pacaya a erupt ultima oară în 2021
Pacaya este un vulcan activ, iar ultima lui erupție a avut loc în mai 2021. Acesta este unul dintre cei trei vulcani activi din Guatemala, având o înălțime de peste 2.500 de metri și fiind un obiectiv turistic important pentru vizitatorii țării.
Un raport al Programului Global de Vulcanism al Muzeului Național de Istorie Naturală al Instituției Smithsonian din SUA a spus că „fluxurile de lavă extinse, exploziile tip Strombolian cu coloanele de cenușă din craterul Mackenney au caracterizat activitatea persistentă de la Pacaya din 1961”.