Povestea celor aproape 500 de oameni care au dispărut fără urmă, acum 105 ani. Nici acum nu se știe absolut nimic despre ei
În lumea vastă și misterioasă a mărilor, există numeroase povești despre nave dispărute, dar puține sunt la fel de enigmatice ca dispariția navei Valbanera.
Acest vapor spaniol, construit în 1906 și operat de compania Naviera Pinillos, naviga regulat între Spania și coloniile sale din America Latină.
Însă, în septembrie 1919, Valbanera a dispărut fără urmă în apele din apropierea Floridei, lăsând în urmă o enigmă care a rămas nerezolvată până în zilele noastre, potrivit Wikipedia.
Valbanera era un vapor mixt, destinat transportului de pasageri și mărfuri. Era o navă solidă, cu o lungime de 122 de metri și o capacitate de aproape 1.200 de pasageri. La începutul lunii septembrie 1919, Valbanera a plecat din portul Santiago de Cuba, având la bord aproximativ 488 de pasageri și membri ai echipajului. Destinația sa finală era portul Havana, însă nava nu a ajuns niciodată acolo.
În drum spre Havana s-au lovit de un uragan foarte puternic
În drumul său spre Havana, Valbanera s-a confruntat cu condiții meteo extreme, provocate de un uragan puternic care afecta regiunea Caraibelor. Din cauza condițiilor periculoase, nava a fost nevoită să oprească temporar în portul Santiago de Cuba.
După ce uraganul a trecut, Valbanera și-a reluat călătoria, dar a dispărut la scurt timp după ce a părăsit portul.
Pe 19 septembrie 1919, nava de război americană USS Warrington a descoperit o navă răsturnată la intrarea în Golful Mexic, în apropiere de Insulele Tortugas. La o examinare mai atentă, s-a confirmat că era Valbanera.
Descoperirea a generat multă agitație, însă ceea ce a șocat cel mai mult a fost faptul că nava era complet goală. Nu exista niciun semn de viață, nici o barcă de salvare și nici vreun cadavru. Această descoperire a ridicat o serie de întrebări și teorii despre ceea ce s-ar fi putut întâmpla.
Unde ar fi dispărut, de fapt, pasagerii
O teorie sugerează că nava a fost lovită de uragan, iar echipajul, în disperare, ar fi încercat să evacueze nava în bărci de salvare, dar nu a reușit să supraviețuiască în fața valurilor puternice.
Este posibil ca pasagerii și echipajul să fi fost luați prin surprindere de forța devastatoare a furtunii și să nu fi avut timp să se pregătească corespunzător pentru evacuare.
O altă teorie speculează posibilitatea unei răscoale la bord, poate cauzată de panică și haos în mijlocul furtunii. Cu toate acestea, nu există dovezi clare care să susțină această ipoteză, iar lipsa oricăror urme de luptă sau violență la bordul navei face ca această teorie să fie puțin probabilă.
Mai există și ipoteza unei erori de navigație, determinată de condițiile meteo dificile și de echipamentele de navigație rudimentare ale vremii.
În timpul uraganului, vizibilitatea redusă și valurile mari ar fi putut dezorienta echipajul, determinând astfel o coliziune fatală cu un recif subacvatic.
Până în prezent nimeni nu și-a putut explica cum aproape 500 de oameni au dispărut de pe fața planetei
Dispariția navei Valbanera a rămas o enigmă istorică, adăugându-se la numeroasele mistere ale mărilor și oceanelor. Până în prezent, nu s-au descoperit alte informații concrete care să clarifice soarta celor aproximativ 488 de suflete care se aflau la bord.
În memoria acestora, nava Valbanera a devenit un simbol al neprevăzutului și al puterii implacabile a naturii.
Chiar dacă au trecut peste o sută de ani de la dispariția sa, Valbanera continuă să fascineze istoricii, cercetătorii și pasionații de istorie maritimă.
Povestea ei rămâne un avertisment pentru toți cei care se aventurează pe mări și oceane, amintind că, în fața furiei naturii, chiar și cele mai robuste nave și echipaje experimentate pot deveni vulnerabile.