Povestea incredibilă a unei tentative de jaf de la Sihăstria. Ce au pățit securiștii care au vrut să fure o icoană

O poveste incredibilă a avut loc cu decenii în urmă, potrivit unei surse a Securității. Potrivit acesteia, încercarea unor securiști de a fura o icoană de la mânăstirea Sihăstria, unde se afla părintele Cleopa, nu doar că a dat greși, dar hoții s-au rugat în genunchi la duhovnic, pentru ca acesta să ia icoana înapoi la mânăstire. Află alături de Click! mai multe detalii.

Părintele Cleopa era urmărit de către Securitate
Părintele Cleopa era urmărit de către Securitate

Deși era unul dintre cei mai îndrăgiți și renumiți duhovnici ai secolului XX, sau, poate tocmai din cauza acestui fapt, părintele Cleopa Ilie a avut un dosar de urmărire informativă la vechea Securitate, de-a lungul anilor 1970.

Potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, se pare că pe rafturile Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității se află și dosarul întocmit părintelui, care avea inițial numele conspirativ „Kalinic”, iar mai apoi, „Codrin”. Se pare că părintele Cleopa era în vizorul chiar al celor mai importante nume din Securitate, deoarece dosarul a fost deschis chiar de către șeful acestei structuri în județul Neamț, col. Aurel Mihalcea.

Dosarul este unul destul de consistent, care conține nu mai puțin de 219 note informative, scrise de către diverșii agenți ai Securității infiltrați în anturajul părintelui. De asemenea, mai sunt în dosar și înregistrări ale discuțiilor purtate de acești agenți cu părintele, note de verificare, cât și diferite rapoarte. Încă din 1950, se spunea despre duhovnic că este „ostil orânduirii socialiste” și că nu se teme de închisoare.

Cum a decurs încercarea de furt de la mânăstire

Se pare că momentul în care s-a încercat furtul icoanei de la mânăstire a fost tot unul timpuriu, mai precis, în septembrie 1950. Se pare că agenții Securității au încercat să ia cu ei o icoană făcătoare de minuni, însă, au întâmpinat o problemă care i-a înspăimântat. Mai precis, se pare că motorul mașinii pe care o conduceau s-a oprit de mai multe ori, iar, în cele din urmă, agenții l-au rugat pe părinte să ia icoana înapoi.

Se pare că agenții implicați în acest eveniment nu s-au mai apropiat de mânăstire, din teamă. Iar unii dintre ei chiar s-au convertit, scrie în dosarul Securității.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net