Povestea neștiută dintre Melania, o tânără din Brașov, și genialul Albert Einstein. Ce scrisori secrete îi trimitea savantul

Albert Einstein, figura de geniu recunoscută la nivel mondial, a păstrat o corespondență îndelungată cu o tânără româncă din Brașov, pe nume Melania Șterbu. Într-o perioadă în care femeile întâmpinau dificultăți în a se impune în lumea științifică, povestea dintre acești doi protagoniști surprinde nu doar interesul pentru Teoria relativității, ci și implicarea lui Einstein în susținerea educației tânăreței din Brașov.

Albert Einstain. Foto: arhiva.
Albert Einstain. Foto: arhiva.

Melania, o tânără din Brașov, a intrat în contact cu teoria lui Einstein prin intermediul poeziilor lui Mihai Eminescu, care i-au deschis apetitul pentru știință. Fascinată de Teoria relativității, Melania a început să corespondă cu savantul la vârsta de 19 ani, în vara anului 1928.

Ce au vorbit cei doi

Într-una dintre primele scrisori către Einstein, Melania i-a vorbit despre speculațiile apărute în presa românească referitoare la legăturile dintre ideile din „Sărmanul Dionis“ și Teoria relativității. Răspunsul lui Einstein a fost unul neașteptat, exprimându-și bucuria față de înțelegerea profundă a tânărului brașovean cu privire la problemele fundamentale ale științelor fizice.

Ce sfaturi a primit tânăra de la marele savant

În scrisoarea trimisă, Einstein i-a recomandat să studieze mai profund Teoria relativității, sfătuind-o să citească lucrările profesorului Thirring de la Universitatea din Viena. Cu toate acestea, Einstein a atras atenția asupra concepțiilor vremii, avertizând-o că „acest studiu se răzbună în cazul femeilor, pentru că lor nu le priește marea concentrare spirituală necesară

Cu determinare, Melania nu s-a descurajat și a continuat corespondența cu Einstein. A trimis o fotografie în costum popular, iar răspunsul savantului a fost plin de recunoștință. De-a lungul anilor, corespondența lor a evoluat, iar Einstein a devenit nu doar un mentor intelectual, ci și un susținător în îndeplinirea viselor ei academice.

Einstein a ajutat-o pe Melania să urmeze studii superioare

Cu ajutorul lui Einstein, Melania a fost sprijinită în eforturile sale de a urma studii superioare. În ciuda unor obstacole, inclusiv intervenția lui Einstein pe lângă Nicolae Iorga pentru a modifica legea și a-i permite să meargă la facultate fără Bacalaureat, Melania a reușit să devină studentă după patru ani. În cele din urmă, Einstein a continuat să o sprijine și să faciliteze studiile sale în Cehia, deși evenimentele politice au determinat-o să se întoarcă în Brașov.

Chiar dacă cei doi nu au avut ocazia să se întâlnească personal, corespondența lor a reprezentat nu doar o poveste de succes personală, ci și o ilustrare a puterii mentoratului și a sprijinului în lumea academică, în special pentru o femeie într-o perioadă în care aceasta întâmpina multe provocări. Povestea secretă dintre Melania și Albert Einstein rămâne un capitol fascinant în istoria relațiilor între mentori și discipoli.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate middleton printesa diana foto getty profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Candidatul USR la funcția de președinte, Elena Lasconi, votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban  Foto facebook jpg
index webp
femeie tuns par shutterstock jpg
Calin Georgescu jpg
image png
calin georgescu jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net