Povestea teribilă a lui Timur Lenk, războinicul care a cucerit Imperiul Otoman și l-a băgat pe celebrul Baiazid în cușcă

Timur Lenk, Tamerlan, („Timur cel Șchiop”) mongolă kürügän „ginere”, aluzie la căsătoria cu o prințesă din clanul lui Ginghis Khan, a fost un cuceritor mongol, întemeietorul unui imperiu cu capitala la Samarkand (astăzi în Uzbekistan) și al dinastiei timuride, care a durat până în 1507.

Timur cel Șchiop s-a născut pe 8 aprilie 1336 și a murit pe 18 februarie 1405 / foto arhiva
Timur cel Șchiop s-a născut pe 8 aprilie 1336 și a murit pe 18 februarie 1405 / foto arhiva

Imperiul lui Timur Lenk a fost aproape la fel de mare ca cel al lui Ghinghis Han. Se întindea din vestul Chinei până la Marea Caspică, și din Pakistan până în Siria. În 1402, expansiunea hoardelor sale spre vest l-au adus în conflict cu Imperiul Otoman, în privința dominației Anatoliei.

În bătălia de la Ankara, l-a înfrânt și l-a făcut prizonier pe sultanul Baiazid I (Bayezit Yıldırım, „fulgerul”). El a murit în captivitate. Timur a dispus inițial ca Baiazid să fie ținut într-o cușcă și arătat fiilor acestuia.

Ce a făcut Timur Lenk în timpul domniei sale

Pictură cu Baiazid în cușcă / foto: arhivă
Pictură cu Baiazid în cușcă / foto: arhivă

Dorindu-și să arate că vrea să reînoiască Islamul, Timur se căsătorește cu o fată din neamul lui Ginghis Han. El nu va deveni han. Atribuția aceasta a fost preluată de subordonații săi, care făceau parte din populația Çağatay și primește titlul de emir.

Prin căsătoria cu Sarai Mulk folosește și titlul de Gurkani (ginerele lui Ginghis Khan). Politica lui Timur duce la islamizarea Asiei centrale, ca și a mongolilor din imperiul său, proces început deja de hanul Tarmașirin.

Teoretic, mongolii se supuneau regulilor confesionale Jasa (legea introdusă de Ginghis Han), însă practic acceptau mai mult Șaria (legile și ritualurile Islamului). Timur Lenk însuși a fost înmormântat ca derviș (sufi, „sfânt”).

Avea o poziție atipică față de islam, fiind considerat de unii sunnit (curent islamic care se consideră urmaș al lui Ahl ul-Sunna (أهل السنة, „poporul tradiției“), are însă relații contradictorii cu Sharia, respectând mai mult tradițiile turco-mongole, care nu acceptau toate punctele de vedere ale Islamului.

Îi măcelărea pe cei care care nu voiau să îi se supună

Ca emir, a reușit să extindă imperiul de durata cea mai scurtă din istoria Asiei centrale, lăsând să fie masacrată populația orașelor cucerite, numărul victimelor cifrându-se la sute de mii. În mod deosebit, au fost masacre în rândurile popoarelor din India și Georgia, revoltele fiind înăbușite cu cruzime.

La cucerirea orașului persan Isfahan, în anul 1387, au fost făcute 28 de movile din capetele prizonierilor, în număr de circa 70.000, sau în orașul Isfizar, unde, din ordinul său, au fost zidiți de vii două mii de oameni.

Totuși, avea un sistem de tratare în mod diferențiat a prizonierilor, astfel aristocrația și preoțimea teritoriilor ocupate erau cruțate, trebuind însă să-și răscumpere libertatea. Timur căuta ca prin bunurile jefuite să readucă Transoxania într-o perioadă de înflorire economică, se arată pe wikipedia. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net