Cum îi pedepsea Vlad Țepeș pe cei care furau. De frică, nu îndrăzneau nici să gândească așa ceva!
În timpul domniei lui Vlad Țepeș, Țara Românească și-a obținut temporar independența față de Imperiul Otoman. Domnitorul a devenit cunoscut de toată lumea prin severitatea de care a dat dovadă de-a lungul domniilor sale și pentru că obișnuia să își tragă inamicii în țeapă. Din cauza conflictelor cu negustorii brașoveni, aceștia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonică.
Despre Vlad Tepeș este bine să amintim că a fost de trei ori domnitor al Ţării Româneşti. Vlad al III-lea, așa cum era cunoscut înainte de numele cu care a rămas în istorie, avea să fie numit Vlad Dracul. Porecla de Ţepeş a primit-o pentru felul extrem de dur în care îi pedepsea pe cei care furau, mințeau, dar și pe leneși ori pe inamici.
Ce metode de disuasiune specifice epocii folosea domnitorul pe inamici
Vlad Țepeș a luptat pentru a-și apăra domnia și țara, folosind împotriva inamicilor metodele de disuasiune specifice epocii, din care făceau parte și execuțiile și supliciile cu caracter exemplar și de intimidare.
Legenda legată de Vlad Țepeș
O legendă spune că Vlad Ţepeş nu era străin de faptul că lumea era îngrozită extrem de tare de pedepsele pe care acesta le aplica. Din cauza acestui motiv, acesta a pus la o fântână din Târgovişte, la vremea aceea capitala Ţării Româneşti, o cupă mare din aur. Cei care era însetați și-și doreau să bea apă ar fi putut să o folosească. Ceea ce a rămas legendar este faptul că, de-a lungul domniei sale, cupa de aur nu a dispărut niciodată de la fântână, ba chiar nici nu a fost de prea multe ori folosită.
De unde vine porecla „Țepeș”
Porecla Țepeș i s-a atribuit lui Vlad al III-lea în urma execuțiilor frecvente prin tragere în țeapă pe care le ordona. Chiar turcii îl denumeau Kazıklı Bey, (Prințul Țepeș). Acest nume a fost menționat pentru prima oară într-o cronică valahă din anul 1550 și s-a păstrat în istoria românilor.