Priveliștea îți va tăia respirația! Unde în România poți vizita Crucea lui Mihai Viteazu

Crucea Caraiman este considerată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. România dispune însă de mai multe cruci situate pe munți sau dealuri înalte, iar Crucea lui Mihai Viteazu ocupă locul 5 în țară.

Crucea lui Mihai Viteazu este amplasată în comuna Stoenești / foto: Consiliul General Argeș
Crucea lui Mihai Viteazu este amplasată în comuna Stoenești / foto: Consiliul General Argeș

Aceasta are o poveste istorică remarcabilă: în anul 2010, crucea de aproape trei tone a fost ridicată pe o stâncă după ce vechea cruce s-a deteriorat.

România are numeroase obiective turistice vizitate anual de turiști, iar Crucea Caraiman atrage mulți vizitatori impresionați de traseul până la ea și de peisajul de sus. Crucea Caraiman a fost inclusă în Cartea Recordurilor ca fiind crucea ridicată la cea mai mare altitudine.

Crucea lui Mihai Viteazu se află  aproape de Câmpulung Muscel

În județul Argeș, aproape de Câmpulung Muscel, se află Crucea lui Mihai Viteazu, situată pe dealul numit "Colțul Albinei", ridicată în anul 2010. În trecut, pe acest deal exista o altă cruce, care s-a deteriorat din cauza intemperiilor și a fost înlocuită ulterior.

Crucea lui Mihai Viteazu este amplasată în comuna Stoenești, locul unde Mihai Viteazu s-a retras după lupta de la Călugăreni din 1595. Așteptând ajutoare de la Principele Sigismund Bathory, Mihai Viteazu a ridicat această cruce pe stâncă.

Pe 11 aprilie 2010, în comuna Stoenești a avut loc ridicarea crucii lui Mihai Viteazu, un monument de 9 metri înălțime și 6 metri lățime. La această acțiune au participat mai multe echipe de salvamontiști din Câmpulung și Pitești. Crucea a fost ridicată cu ajutorul unui elicopter și cântărește trei tone. În timpul amplasării, un preot din Stoenești s-a rugat pentru succesul misiunii.

Localnicii cred că această cruce îi protejează

Localnicii din Stoenești cred că această cruce îi protejează de necazuri. În fiecare noapte, crucea luminează pe stânca numită "Colțul Albinei" și poate fi văzută de la mare distanță.

Pentru a ajunge la Crucea lui Mihai Viteazu de pe "Colțul Albinei", trebuie să parcurgeți 65 de kilometri din Pitești până în localitatea Stoenești.

De acolo, urmați un traseu abrupt de pădure care durează aproximativ 30-40 de minute, pornind de la Biserica din satul Stoenești. Există și un alt drum de acces prin satul Piatra, însă nu se poate ajunge cu mașina până la stânca pe care este amplasată crucea, potrivit spynews.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parking deck 438415 1280 jpg
Canicula - caldura - termometru - FOTO Shutterstock
tigaie arsa scaled e1720643456851 1200x676 jpg
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
acesti oameni au noroc la bani, foto shutterstock jpg
Gara Burdujeni7 jpg
505481682 1155431663292845 4387332586419861958 n jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net