Programul pe Transalpina în 2022. Care sunt restricțiile impuse șoferilor

Transalpina, mai precis Drumul Național 67C, este o șosea ce parcurge Munții Parâng, în Carpații Meridionali, recunoscută ca fiind drumul rutier aflat la cea mai mare altitudine.

Transalpina face legătura între orașele Novaci, județul Gorj, și Sebeș, județul Alba.

Program Transalpina 2022: Ce restrictii au fost impuse pentru soferi

Fiind un drum montan, Transalpina poate fi practicată doar în anumite condiții. De aceea, iarna, din cauza depunerilor de zăpadă sau a înghețului, șoseaua este închisă.

De altfel, chiar și deschiderea drumului este condiționată de contextul meteorologic. În 2022, șoseaua a fost deschisă în luna iunie, dar în 2020, drumul a fost redeschis în luna mai.

Astfel, una dintre primele restricții aplicate, imediat după redeschiderea drumului, ține de tipul anvelopelor utilizate de șoferi. Întrucât drumul abia a fost deszăpezit, probabilitatea acoperirii acestuia cu zăpadă există, chiar dacă e primăvară.

Citește și: Video cu momentul în care o tânără este spulberată de un schior pe pârtia din Transalpina

Așadar, pe Transalpina, anvelopele de iarnă ar putea să fie obligatorii pentru parcurgerea traseului rutier. În orice caz, sunt marcaje care anunță cum se poate merge pe acest drum vizitat chiar și de străini.

Din același motiv, drumarii pot impune și alte restricții. De exemplu, viteza scăzută, de 30km/h și parcurgerea cu mașina doar pe timp de zi.

Când se închide circulația pe Transalpina

Închiderea șoselei Transalpina este condiționată de căderile de zăpadă. Atunci când deszăpezirea devine o misiune imposibilă, drumul va fi închis, acest lucru fiind anunțat pe pagina CNAIR.

De obicei, este închisă porțiunea dintre stațiunea Rânca și Obârșia Lotrului. Drumul ajunge într-o zonă foarte înaltă a munților, iar acțiunea de deszăpezire este chiar periculoasă în sezonul rece, care în această zonă poate începe chiar din lunile de toamnă.

În 2022, de exemplu, în anumite zone, zăpada a depășit chiar și 7 metri!

La origine ar fi fost un drum antic

Unele hărți istorice prezintă Transalpina drept „coridorul IV strategic roman”, spunându-se că există încă din timpul ocupației romane, din Dacia.

Cert este că istoria drumului e strâns legată de poziția strategică oferită combatanților din cele două Războaie Mondiale, perioade în care șoseaua a fost modernizată.

Citește și: Excavatorist indian, petrecere în Apuseni

Ultima reconstrucție s-a finalizat în 2016, iar Transalpina înseamnă, de fapt, „țara de dincolo de munți”. Traseul are o lungime de 148 de kilometri și tranzitează județe Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net