Excavatorist indian, petrecere în Apuseni

Avtar Hartur, un muncitor din India care a lucrat pe şantierul şoselei Transalpina de Apuseni, a petrecut sărbătorile de iarnă în mijlocul unei comunităţi a moţilor. 

Avtar Hartur s-a simţit  excelent alături de  prietenii din Apuseni. Foto: Facebook
Avtar Hartur s-a simţit excelent alături de prietenii din Apuseni. Foto: Facebook

“Oamenii m-au primit cu mare drag. M-am bucurat şi eu la petrecere”, mărturiseşte Avtar Hartur. Excavatoristul indian lucrează acum în Bucureşti, dar inima i-a rămas la locuitorii din Munţii Apuseni.

A legat prietenii strânse în Ţara Moţilor! Indianul Avtar Hartur a lucrat, în perioada 2020 – 2021, pe un excavator, la proiectul de modernizare a şoselei Transalpina de Apuseni, drumul spectaculos ce ajunge până la peste 1.000 de metri altitudine. 

În perioada în care a muncit pe şantierul drumului a cunoscut oameni primitori ai locurilor. După încheierea contractului la şoseaua din Apuseni, indianul a plecat la Bucureşti, unde lucrează tot în domeniul construcţiilor. 

În decembrie 2021, Avtar Hartur a revenit în comuna Mogoş (Alba), la invitaţia unui localnic, şi a asistat, pentru prima oară în viaţa lui, la sărbătorile Crăciunului şi Anului Nou. El s-a arătat impresionat de tradiţiile locale şi a transmis live, pe Facebook, obiceiul cetei de colindători de la Mogoş şi spectacolul folcloric ce a urmat.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

A fost chemat de un localnic

”Ei sărbătoresc cu mare entuziasm. Adoră să poarte la astfel de momente costumele lor tradiţionale. Majoritatea sunt băieţi şi fete. Programul cultural a durat două nopţi la Crăciun şi o noapte de Anul Nou”, le-a transmis Avtar Hartur prietenilor săi din India. 

El spune, pentru adevarul.ro, că nu poate uita cele 20 de luni în care a lucrat cu oamenii de aici, perioadă în care „fericirea şi tristeţea” acestora au devenit şi ale lui. ”Toţi cei care m-au întâlnit la petrecere m-au primit cu mare drag, m-au întrebat cum mă simt şi mi-au transmis condoleanţe pentru moartea tatălui meu. M-am bucurat şi eu la petrecere şi am dansat puţin. Pe lângă mâncare, băutură şi divertisment, au fost realizate şi multe fotografii. Cu mare mândrie spun că aceşti români nu au lăsat cultura să-i despartă şi, deşi au migrat de la sate la oraşe, au revenit în casele lor de lemn foarte vechi”, adaugă Avtar Hartur. 

La manetele excavatorului, în timp  ce lucra pe şantierul Transalpinei. Foto: Facebook
La manetele excavatorului, în timp ce lucra pe şantierul Transalpinei. Foto: Facebook

Click! spune

Republica India e situată în sudul Asiei, la 5.000 de kilometri de România, şi este a şaptea ţară a lumii ca suprafaţă. Cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori, ocupă locul doi în lume, după China. În ultimii ani, mulţi lucrători din India aleg să muncească pe şantierele din România, pentru venituri mai mari decât cele obţinute acasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net