Rate mai mici la credite de 50.000 de euro, de la 1 aprilie. Cine sunt românii care vor plăti mai puțin
Vești bune pentru cei cu credite bancare, în funcție de IRCC. De la 1 aprilie 2025, românii ar putea avea rate mai mici datorită unei scăderi anticipate a indicelui. Economiile ar fi de doar câţiva lei pe lună. Însă, această reducere ar putea fi temporară, în funcție de evoluțiile politice și economice din lunile următoare, dar vestea este una importantă pentru cei care au un credit prin programul Prima Casă.

În timp ce indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, este în scădere, IRCC a ajuns la 5,66% pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie, iar specialiștii estimează că va scădea și mai mult. Deși nu este o scădere semnificativă, de la 1 aprilie, indicele IRCC scade de la 5,66% și ajunge la 5,55%. Totuși, economiștii avertizează că această reducere ar putea fi temporară, în funcție de evoluțiile politice și economice din lunile următoare.
Rate mai mici de la 1 aprilie
Prin urmare, cei care au luat împrumuturi după anul 2019 vor plăti rate puţin mai mici. De exemplu, la un împrumut de 50.000 de euro, rata scade de la 1.792 de lei la 1.773 lei, o reducere de 19 lei/lună. Pentru un credit de 70.000 euro, rata lunară ar putea scădea de la 2.509 lei la 2.482 lei, rezultând o reducere de 27 lei/lună. În ceea ce privește un împrumut de 100.000 euro, rata de 3.584 lei ar putea scădea la 3.546 lei, ceea ce aduce un beneficiu de 38 lei/lună.
Rămâne de văzut cum va evolua IRCC-ul în perioada următoare. Totul depinde însă de dobânda-cheie, mai exact dacă aceasta va scădea sau nu. Până acum, BNR a evitat să scadă dobânda cheie din cauza inflației mari. Soluția pentru rate mai mici ar fi refinanțarea la o dobândă fixă, băncile oferind oferte bune în acest sens, cu dobânzi sub pragul de 5%.
Această reducere a ratelor este influențată de evoluțiile economice și politice, inclusiv alegerile din luna mai. Rezultatele alegerilor prezidenţiale de la noi din ţară ar putea duce chiar la o creştere a dobânzilor, dacă noul Guvern format va decide să crească TVA-ul şi impozitul pe profit.