Regele care a schimbat complet destinul unui continent. Este cunoscut printre istorici drept „tatăl Europei”

De-a lungul mileniilor au existat persoane care au reușit să schimbe complet cursul istoriei, iar lumea nu a mai fost niciodată la fel, după acestea. O astfel de personalitate puternică, care a schimbat destinul continentului nostru, este Carol cel Mare, pe care mulți istorici îl consideră „tatăl Europei”.

Carol cel Mare a fost încoronat „împărat al romanilor”
Carol cel Mare a fost încoronat „împărat al romanilor”

Carol cel Mare este un personaj despre care cei mai mulți dintre noi au auzit, însă nu foarte mulți oameni știu cât de importantă a fost, de fapt, domnia sa. Iar la începutul domniei sale, nimic nu dădea de bănuit că acest rege franc va avea parte de un astfel de destin incredibil.

Tatăl lui Carol, Pepin cel Scurt, a detronat regii merovingieni de pe tron, iar la moartea sa, conform Legii Salice, regatul lui a fost împărțit egal între cei doi fii ai săi, Carol și Carloman. Pentru o anumită perioadă de timp, cei doi regi rămân în relații bune, însă în anul 771, se pare că ambițiosul Carol și-ar fi ucis fratele și i-ar fi preluat regatul.

Carol cel Mare a schimbat destinul întregii Europe

Reformele lui Carol au schimbat complet Europa acelor vremuri. El a transformat armata francă în cea mai eficientă forță a acelor vremuri. Domnia lui Carol a fost dominată de dorința acestuia de a-și extinde imepriul, iar alături de granițele france, s-a extins și Creștinismul.

La îndemnul Papei Adrian I, Carol trece Alpii și cucerește regatul longobarzilor din nordul Italiei, în anul 774. Mai departe, în 797, Carol cucerește teritoriile saxonilor, pe care regele franc i-a și forțat să se creștineze.

Carol cel Mare a primit titlul de împărat al romanilor

În cele din urmă, Carol ajunge să stăpânească un regat ce se întindea de la Ungaria de astăzi până la Spania. Iar în anul 800, regele franc va primi și titlul de „împărat al romanilor”, după ce vine în ajutorul Papei Leon al III-lea, care se confrunta cu o revoltă în Roma.

Leon îl va încorona pe Carol cel Mare împărat, stârnind astfel un nou val de tensiuni între Apus și Orient. Motivul tensiunilor era faptul că, în Constantinopl, deja exista un impărat al romanilor, sau, mai precis, o împărăteasă. Este vorba despre Irina, care a domnit până în anul 802.

În cele din urmă, domnia lui Carol a fost marcată și de o promovare extinsă a culturii, această perioadă a istoriei europene fiind cunoscută drept „Renașterea carolingiană”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net