Regele dac care i-a obligat pe soldații săi să doarmă cu capul la picioarele soțiilor. Motivul deciziei bizare și locul legendar unde se află cetatea fostului conducător

Ultima actualizare:

Regele dac Oroles, un personaj fascinant din istoria antică a românilor, este adesea asociat cu legendele și misterele din Țara Hațegului. Potrivit tradiției, Oroles ar fi avut cetatea sa pe un deal legendar, unde au fost descoperite comori valoroase.

Sântamaria Orlea și statuia unui dac. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Sântamaria Orlea și statuia unui dac. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Povestea regelui dac care și-a pedepsit soldații într-un mod neașteptat

De asemenea, este cunoscut pentru metodele sale neobișnuite de a-și disciplina supușii. După o înfrângere în fața tribului bastarnilor, Oroles a impus o pedeapsă umilitoare soldaților săi: aceștia trebuiau să doarmă cu capul la picioarele soțiilor și să îndeplinească sarcinile casnice care le reveneau femeilor.

Această pedeapsă a fost descrisă de istoricul roman Trogus Pompeius, care a subliniat că aceasta a fost înlăturată doar după ce dacii și-au răscumpărat onoarea în război.

„Și dacii sunt o mlădiță a geților. În vremea regelui Oroles, ei se luptaseră prost împotriva bastarnilor și de aceea, ca pedeapsă pentru slăbiciunea arătată, au fost siliți, din porunca regelui, să pună capul în locul picioarelor, atunci când mergeau la culcare și să facă soțiilor lor serviciile pe care mai înainte acestea obișnuiau să le facă lor. Această pedeapsă a fost înlăturată numai după ce prin vitejia lor au șters rușinea pe care au pățit-o în război”, amintea istoricul roman Trogus Pompeius, din secolul I î. Hr, potrivit Adevarul.

Regele Oroles a trăit în secolele II–I î.Hr., înainte de domnia lui Burebista, potrivit cercetătorilor moderni. Istoricul Vlad Iliescu sugerează că Oroles ar fi fost predecesorul lui Burebista sau un rege contemporan cu acesta, într-o perioadă de fragmentare politică înainte de unificarea regatului de către Burebista.

Deși nu există dovezi concrete despre domnia sa, legenda și istoria orală au menținut vie amintirea acestui rege enigmatic.

Legendele Dealului Orlea

Dealul Orlea din Hunedoara, situat în apropierea orașului Hațeg și al satului Sântamaria Orlea, este un loc încărcat de legende. Potrivit tradiției locale, acest deal ar fi fost locul cetății regale a lui Oroles.

La poalele dealului se întâlnesc mai multe râuri importante, iar un bolovan uriaș numit Tronul Străbunilor este considerat un loc sacru de către turiști. În secolul al XVI-lea, s-a descoperit în această zonă un tezaur imens atribuit lui Decebal, iar alte comori și ruine antice au fost găsite în timpul lucrărilor la calea ferată Simeria–Petroșani.

Legendele locale includ și povestea fiicei unui rege din actualul castel Kendeffy, numită Aurelia, care ar fi fost ascunsă pe Dealul Orlea. Se spune că râul Strei, transformat într-un smeu furios, curge cu repeziciune spre deal, căutând să o răpească pe Aurelia.

Ruinele de pe deal și modificările cauzate de lucrările hidrotehnice din ultimul secol au schimbat peisajul, dar legendele și misterele locului continuă să fascineze vizitatorii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net