Povestea dacului de care romanii se temeau care de moarte. El ar fi fost adevăratul asasin al lui Burebista

Unul dintre cei mai de temut dușmani ai romanilor a fost regele dac Cotiso. Acest personaj plin de mister a insuflat frică romanilor, care se temeau că ar putea invada Roma.

Cotiso l-ar fi ucis pe Burebista / foto: Daniel Guță
Cotiso l-ar fi ucis pe Burebista / foto: Daniel Guță

Cotiso, un rege barbar puternic, a fost la un pas de a deveni ginerele primului împărat roman, ceea ce demonstrează importanța și influența sa în acea perioadă.

Contextul istoric și destrămarea regatului lui Burebista

În secolul Î.Hr., teritoriul de astăzi al României era parte a puternicului regat condus de Burebista, marele basileu dac de la nord de Dunăre. Acest regat era unul dintre cele mai influente din Europa central-estică, având puterea de a interveni în politica Republicii Romane.

După moartea lui Burebista în anul 44 Î.Hr., regatul său s-a destrămat în stăpâniri mai mici și disparate. Marea capitală Sarmisegetusa a rămas nucleul spiritual al triburilor dacice și un mic regat teocratic, dar alte basilei mai puțin importanți stăpâneau frânturi din teritoriile fostului regat.

Unul dintre aceste regate puternice a fost condus de Cotiso, care a rămas în istorie ca un adevărat coșmar pentru romani, scrie Adevarul.ro. 

Activitățile războinice ale lui Cotiso

Informațiile despre Cotiso sunt limitate, dar sunt suficiente pentru a-l contura ca un adversar temut. Potrivit autorilor antici latini, cum ar fi Florus, Cotiso era un lider războinic care adesea conducea expediții de jaf în provinciile romane situate la sud de Dunăre.

Aceste expediții erau adesea organizate în timpul iernii, când fluviul îngheța, făcându-l mai ușor pentru dacii să traverseze.

Cotiso trăia în munți, probabil în cetăți fortificate, și ataca în mod regulat Moesia și, posibil, și provinciile vestice de la Tisa. Florus menționează că Cotiso a trăit în perioada domniei lui Augustus, primul împărat roman, adică după anul 27 Î.Hr.

Cotiso a fost un lider militar de temut și, la fel ca Burebista, s-a implicat în conflictele interne ale Republicii Romane. În anul 30 Î.Hr., El a avut o poziție de putere considerabilă, fiind în centrul disputelor dintre triumvirii romani Marc Antoniu și Octavian.

Octavian i-a propus lui Cotiso căsătoria cu fiica sa, Iulia, oferindu-i astfel posibilitatea de a deveni ginerele unui important patrician roman. Cotiso a ales însă alianța cu Marc Antoniu, probabil pentru promisiuni mai atractive.

Teroarea dacică și moartea lui Cotiso

Această alianță a stârnit panică la Roma, iar zvonurile despre o posibilă invazie dacică au amplificat teama în Italia. Potrivit surselor istorice, Roma se temea constant de invaziile dacilor, iar poeta Horațius menționează chiar că Roma era aproape să fie distrusă de săgețile dacilor.

Cotiso a continuat să atace la sud de Dunăre, dar în urma campaniilor romane de represalii, se pare că regele dac și-ar fi pierdut viața într-o bătălie cu armata romană.

Există speculații că Cotiso ar fi fost implicat în complotul împotriva lui Burebista, dar aceste afirmații nu sunt susținute de dovezi concrete.

De asemenea, există o controversă privind identitatea sa, unii istorici considerând că Cotiso ar putea fi același cu Koson, un nume care apare pe monedele de aur romane oferite drept taxă de protecție pentru a preveni invaziile dacice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William și Prințul Harry Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
homepage jpg
image png
zapada craciun pixabay jpg
foc soba png
vlogger surprins de bucuresti png
azuga statiune jpg
proteine scaled jpg
Meghan Markle în Columbia Foto Profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net