Ce făceau locuitorii din Dacia romană în timpul liber. Activitățile inedite care au surprins pe toată lumea

Deși pare greu de crezut, locuitorii Daciei romane s-au bucurat de distracție, relaxare și activități de tot felul. Arheologia ne oferă informații în acest sens, despre care puțini au auzit.

Locuitorii Daciei romane aveau parte de activități recreative
Locuitorii Daciei romane aveau parte de activități recreative

Băile publice și amfiteatrele, o sursă de relaxare pentru locuitorii Daciei romane

Potrivit Historia.ro, în Dacia romană, băile publice reprezentau centrul activităților de relaxare. Aici aveau loc întâlniri de grup și puteau fi consumate diverse preparate și băuturi. De asemenea, stațiunile balneare erau o adevărată sursă de energie și relaxare, întrucât apele termale erau considerate tămăduitoare. Astfel de complexuri termale se regăsesc la Băile Herculane din Caraș Severin, la Germisara și Aquae din Hunedoara.

Amfiteatrele erau menite pentru distracții și adunări publice. În prezent, conform cercetărilor, sunt cunoscute 4 amfiteatre în Dacia romană: La Colonia Dacica Sarmisegetusa, Mica, Porolissum și Drobeta. Toate pot fi considerate edificii militare, cu excepția celui de la Sarmisegetusa. Cei care participau la spectacolele din cadrul acestor amfiteatre au fost în mare parte, militari, însă și populația civilă a avut acces.

În amfiteatrul de la Micia, avea loc un număr considerabil de persoane, mai exact 1.5000. În cel de la Sarmisegetusa încăpeau aproximativ 5.500, iar la Porolissum puteau veni la spectacol 6.000 de oameni. Spectacolele includeau mai multe manifestări, precum lupte de gladiatori care constau în vânarea animalelor sălbatice sau execuții de jocuri scenice.

Soldații au fost pasionați de jocuri

În Dacia romană au fost găsite zaruri și jetoane, semn că soldații din provincie au fost pasionați de aceste jocuri. Au fost descoperite, de asemenea, chiar și jetoane din ceramică și os sau plăci de joc improvizate din țigle. Activitățile de acest fel nu ajutau doar la distracție, ci aveau rolul de a dezvolta spiritual de luptă al soldaților.

Pe de altă parte, potrivit unor cercetări, într-o clădire din Dacia romană au fost găsite o mulțime de vase din ceramică și sticlă, semn că acestea au fost dedicate consumului de mâncare și băuturi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
photo    2024 09 20 Athenee Cafe OPENING   platon digital   +40743668831 138 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
supermarket 5202138 1280 jpg
BeFunky collage (33) jpg
menopauza jpg
chescake jpg
colier 1 jpg
maggie smith jpeg
WhatsApp Video 2024 09 27 at 12 19 25 mp4 thumbnail png
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net