Roma ascunsă. Locuri fantastice din capitala Italiei, neștiute de turiști. Unde găseși cea mai veche imagine a Fecioarei Maria

Ultima actualizare:

Puține orașe există în lume care să se laude cu o istorie ca cea pe care o are Roma. Moștenirea pe care a primit-o de la Imperiul Roman face din Roma un caput mundi, scrie BBC Travel. Majoritatea turiștilor care ajung aici caută să vadă cele mai cunoscute situri antice, dar la Roma există mult mai mult decât Colosseum și Panteon. Îi numeri pe degete pe cei care știu că Roma este plină de „pietre prețioase” ascunse, multe dintre ele fiind la fel de fascinante, dacă nu chiar mai mult decât cele cunoscute ale orașului, relatează BBC Travel.

Domus Aurea, palatul împăratului Nero. Roma. Foto: Shutterstock
Domus Aurea, palatul împăratului Nero. Roma. Foto: Shutterstock

Siturile ascunse din Roma

Aceste situri pot dezvălui aspecte deosebit de interesante unele neștiute ale istoriei orașului, dincolo de Imperiul Roman, chiar din Evul Mediu.

Iată opt locuri de explotat din moștenirea ascunsă a Romei

„Casa de Aur” a lui Nero

Cunoscut în limba engleză drept „Casa de Aur a lui Nero”, situl arheologic Domus Aurea nu se regăsește în preferințele turiștilor alături de Colosseumului, Forumul sau Panteonul. Dar ar trebui.

Palatul antic fabulos a fost construit de împăratul Nero în anul 64 d.Hr., același împărat care a intrat în istorie drept „cel care cânta la liră în timp ce Roma ardea”.

Istoria arată că Nero a beneficiat de acel incendiu masiv, folosind terenul defrișat pentru a construi palatul visurilor sale.

Potrivit istoricului antic Suetonius, palatul era împodobit cu aur, pietre prețioase și scoici; avea o sală de banchet circulară. Multe dintre aceste detalii opulente au dispărut, dar a rămas un număr surprinzător de mare de fresce colorate și tavane stucate.

Foto: Historia.ro
Foto: Historia.ro

Astăzi, o vizită în sit include și experiențe de realitate virtuală și proiecții de lumină care pun în evidență construcția fabuloasă cu o vechime de 2000 de ani.

Quartiere Coppedè

Ceea ce Gaudì a fost pentru Barcelona, ​​arhitectul Gino Coppedè a fost pentru Roma – deși puțini vizitatori ai capitalei italiene știu despre Coppedè astăzi. Pentru a-i vedea opera, trebuie să vizitezi un mic cartier la nord de centrul istoric al Romei, supranumkit „mica roma”.

Quartiere Coppedè, Roma. Foto: Shutterstock
Quartiere Coppedè, Roma. Foto: Shutterstock

Proiectat în întregime de Coppedè între 1915 și 1927, Quartiere Coppedè nu seamănă deloc cu alte părți ale Romei. În general, este descris ca Art Nouveau – dar mai exact este un amestec de viziuni fantastice ale lui Coppedè despre stilurile baroc, manierist, medieval și chiar grecesc antic, toate reunindu-se într-un amestec încântător și capricios.

image

Gândiți-vă la palate în stil venețian, turnulețe în stil medieval și chiar un arc care amintește de Roma Antică, toate într-un cartier pe mai puțin de jumătate de kilometru pătrat.

Catacombele Santa Priscila

Majoritatea vizitatorilor Romei se îndreaptă către binecunoscutele catacombe de-a lungul Căii Appian. Mult mai puțin faimoase, dar la fel, dacă nu chiar mai fascinante, sunt Catacombele Santa Priscilla, situate chiar la nord de centrul istoric pe Via Salaria (nu departe de Quartiere Coppedè).

Catacombele Santa Priscila. Sursa foto: catacombepriscilla.com
Catacombele Santa Priscila. Sursa foto: catacombepriscilla.com

Folosite pentru înmormântări din secolele III-VI, catacombele au fost locul de odihnă a numeroși martiri și a nu mai puțin de șapte papi diferiți, făcându-le unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Roma.

Catacombele Santa Priscila, Roma. Foto: Shutterstock
Catacombele Santa Priscila, Roma. Foto: Shutterstock

Aici se află ceea ce se spune că este cea mai veche imagine a Fecioarei Maria găsită vreodată, datând din secolul al III-lea.

Palazzo Massimo alle Terme

Amplasat convenabil la o aruncătură de băț de gara Termini din Roma, Palazzo Massimo alle Terme ar fi mai bine descris ca un muzeu de artă și arhitectură, cu picturi frumos conservate, sculpturi extraordinare din bronz și marmură și sarcofage sculptate elaborat.

Aici, se găsesc lucrări realizate în secolul 5 î.Hr.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cele mai fascinante dintre toate sunt zonele muzeului în care au fost aduse porțiuni întregi de pereți și tavane cu fresce din vile antice, au fost reconstruite, astfel încât turitii să se plimbe singuri prin camere, așa cum ar fi făcut, să zicem, Livia, soția împăratului Augustus.

Bazilica Santi Quattro Coronati

Într-un oraș care nu și-a atins splendoarea până în perioada Renașterii târzii și în perioada barocului, semnele trecutului medieval pot fi greu de găsit – dacă nu știi unde să cauți, scrie BBC Travel.

Un astfel de loc este Bazilica Santi Quattro Coronati, situată la doar o jumătate de kilometru de Colosseum. Din exterior, arată mai mult ca o fortăreață medievală, deși a fost ridicată în secolul al IV-lea. A fost însă reconstruită cu fortificații după ce a ars din temelii în timpul jefuirii Romei în 1084.

image

Astăzi, biserica are o mănăstire funcțională și o mănăstire romanică grațioasă, dar nu doar arhitectura și spiritul religios te poartă înapoi în timp ci și unul dintre cele mai bune exemple de artă medievală din Roma: fresce care comemorează viața Sfântului Silvestru care datează din secolul al XIII-lea și care au fost atât de bine conservate încât ai impreisa că au fost pictate ieri.

image

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
Suport tehnic frauda hacker FOTO Shutterstock jpg
boala inflamatorie intestinala jpg
mancare cina craciun exces jpg
vaca jpg
restaurant solo per due jpg
euro foto pixabay jpg
4 simpome ca suferi de inima jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net