Românul celebru care a fost un „playboy” în anii ’50. „Din când în când, ca orice om modern şi civilizat, îmi permit să fiu necredincios”

Petru Groza, fost prim-ministru în primele guverne comuniste ale României, a fost obsedat de femei şi de a fi mereu în centrul atenţiei. În anii ’50, rămăsese un personaj excentric al Bucureștiului, un „playboy”. Era extrem de bucuros să își etaleze calitățile sale fizice și puterea de atracție asupra femeilor.

Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50 / foto: arhiva Click!
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50 / foto: arhiva Click!

Petru Groza (1884-1958) a rămas în istorie ca șef al primului guvern comunist stabilit în România, în 1945, fiind prim-ministru al țării până în 1952 și președinte al Marii Adunări Naționale până la moartea sa în 1958, la vârsta de 73 de ani.

Regimul Groza a fost responsabil pentru unele dintre cele mai tulburătoare evenimente din istoria României: abdicarea Regelui Mihai I și trecerea regatului la republică. În plus, în 1947, România a recâștigat Ardealul de Nord cedat Ungariei fasciste în 1940. Ulterior, zeci de mii de români au fost trimiși în închisorile comuniste, au fost realizate reforme radicale pentru naționalizarea agriculturii, iar resursele vitale ale României au fost însușite pentru interesele sovietice. Cariera politică a lui Petru Groza a fost lungă și controversată

Petru Groza era numit „nababul roșu”, fiind un personaj atipic al regimului comunist, fapt remarcat adesea de presa internațională.

„Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, îl caracterizau jurnaliştii americani în primii ani de comunism, potrivit adevărul.ro.

Petru Groza, „playboy” în anii ‘50

Cu toate că, în perioada interbelică, devenise unul dintre cei mai populari și controversați oameni politici din România, în anii ’50, rămăsese un personaj excentric al Bucureștiului, un „playboy” - termen folosit pentru a descrie oameni înstăriți care își petrec timpul distrându-se în compania mai multor femei.

O biografie mai puţin cunoscută din ultimii ani de viaţă ai fotului premier oferă detalii despre obsesiile acestuia. Îi plăcea ca oamenii să-i simtă bicepşii sau să se plesnească pe burtă, arătându-le mărimea muşchilor şi supleţea abdomenului, toate în ciuda celor aproape 70 de ani ai săi. Arăta un interes părintesc fiicelor altor bărbaţi şi îi plăcea să le mângâie. Demnitarul comunist se arăta bucuros când oamenii se opreau să îl vadă în plimbările sale și mândru de prietenia sa cu Stalin. La fel de bucuros era să își etaleze calitățile sale fizice și puterea de atracție asupra femeilor.

„Groza se arată bucuros atunci când oamenii vor să îi facă o fotografie jucând tenis. Îşi scoate pieptul în faţă, iar tenisul său este la nivel de amatori. Uneori cu o mare impresie de galanterie, atrage atenţia că a pierdut în faţa une tinere numită Pia, care este de profesie instructor de sport şi cu care se antrenează frecvent dimineaţa devreme. Lângă terenurile de tenis, pe Lacul Stalin, are o barcă motorizată şi adesea porneşte pe lac după tenis.

În aceste călătorii cu barca îşi arată muşchii şi chiar îşi dă jos cămaşa pentru a-şi expune abdomenul plat şi păros. Nimic nu îl mulţumeşte mai mult decât chicotelile Piei, Mariei şi a celorlalte fete”, arăta un oaspete pe care îl primise în vila sa de lux din București în 1953, potrivit unei note informative păstrate în arhivele Radio Europa Liberă.

„Îmi permit să fiu necredincios, dar întotdeauna cu ceva mai tânăr”

Îşi exprimă filosofia vieţii în cuvintele: „Ca om, sunt însurat cu soţia mea şi ca politician cu partidul meu. Dar din când în când, ca orice om modern şi civilizat, îmi permit să fiu necredincios, dar întotdeauna cu ceva mai tânăr”.

Politicianul care a condus primele guverne din timpul regimului comunist s-a căsătorit în anul 1916 cu Ana Moldovan, iar familia stabilită la Deva a avut cinci copii: două fete şi trei băieţi. Înainte de căsătorie, Petru Groza a avut un copil din flori, pe Maria, în urma unei relaţii de scurtă durată cu o tânără unguroaică. De altfel, copiii ilegitimi ai lui Groza sunt mai numeroşi decât cei cinci născuţi în urma căsniciei sale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
familie  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net