„Comoara” din România care a ajuns o ruină. Unde se află castelul distrus de către Sergiu Nicolaescu, de dragul cinematografiei

O comoară arhitecturală uitată din Apuseni, cu o poveste fascinantă, a ajuns o ruină. Castelul abandonat de mai bine de 15 ani, construit în urmă cu peste 80 de ani de un fost premier al României, acum proprietatea lanțului hotelier Hilton, a fost utilizat în anii ’80 în pelicula „Noi, cei din linia întâi”, la decizia regizorului Sergiu Nicolaescu. În timpul filmărilor, a fost grav deteriorat.

Castelul de la Zlatna așteaptă să fie readus la viață / foto: arhiva Click!
Castelul de la Zlatna așteaptă să fie readus la viață / foto: arhiva Click!

Castelul de la Zlatna, așezat pe un teren de 8.800 de metri pătrați și având o suprafață utilă de 1.358 de metri pătrați, a fost ridicat de Ion Gigurtu, fost prim-ministru al României, în perioada 1936-1939, fiind reşedinţa de vară a prosperului politician şi industriaş.

În ’80, a fost utilizat ca platou de filmare, de către regizorul Sergiu Nicolaescu. Mai exact, aici s-a filmat o bună parte din celebrul film de război „Noi, cei din linia întâi”. În timpul filmărilor, castelul din Apuseni a fost grav deteriorat, atunci când unele încăperi au fost incendiate. Aceste acțiuni au trezit nemulțumirea anumitor persoane.

Castelul de la Zlatna a fost cumpărat de lanțul hotelier Hilton

După anii 1980, clădirea a fost cedată unei unități militare, acesta fiind și motivul pentru care a fost utilizată de către marele regizor în film. După Revoluția din 1989, imobilul a intrat în proprietatea Consiliului Județean Alba, iar în anul 2003, acesta a fost scos pentru prima dată la vânzare.

Cum nu au existat doritori, a fost cumpărat de către o firmă italiană contra sumei de 400.000 de lei. A fost schimbat acoperişul, s-au pus instalaţiile de scurgere a apei de ploaie, s-a izolat fundaţia şi s-a compartimentat parţial interiorul. Ulterior, administratorul companiei a renunțat la ideea de a transforma castelul în hotel și a fost, din nou, scos la vânzare, însă, nu a găsit un cumpărător interesat. Investiţia pentru introducerea în circuitul turistic se ridica la cel puţin 1 milion de euro.

Ulterior, în 2019, a fost preluat de o casă de licitații și scos la vânzare cu un preț de pornire de 295.000 euro. A fost cumpărat de lanțul hotelier Hilton la prețul de 260.000 de euro, care urma să îl transforme într-un hotel de lux. Comoară arhitecturală așteaptă, și în prezent, să fie readusă la viață de noul său proprietar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
familie  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net