Salvare imposibil─â dup─â 27 de ore ├«n pe┼čter─â. Povestea incredibil─â care l-a fascinat pe James Cameron

25 ianuarie 2022

Omenirea a asistat ├«n istoria recent─â la pu┼úine miracole! Salvarea din pe┼čtera Pannikin Plains, din Australia, a echipei de 15 scafandri condus─â de legendarul Andrew Wight r─âm├óne la loc de cinste ├«n topul minunilor contemporane.

image
Echipa de cercetători, blocată în adâncuri de o furtună îngrozitoare, care a adus 300 de milioane

├Än pustiul australian se afl─â cel mai misterios sistem de grote subterane de pe P─âm├ónt, fiind explorat foarte pu┼úin. Pu┼úini ┼čtiu ├«ns─â c─â aici, ├«n catacombele de calcar s-a produs o avalan┼č─â care a blocat echipa de 15 scafandri condus─â de Andrew Wight, sub c├ómpia Nullarbur, situat─â ├«n zona sud-vestic─â a continentului australian.

Regizorul James Cameron vrea s─â fac─â un film epocal despre cea mai dramatic─â opera┼úiune de salvare din istoria recent─â a omenirii. Pe┼čtera inundat─â de apele oceanului ┼či de precipita┼úii este accesibil─â doar scafandrilor, iar echipa lui Wight de┼úinea recordul la cea mai lung─â scufundare, de 3,5 km, ├«nc─â din 1988.

Dr. Julia James, de la Universitatea din Sydney, a condus echipa de cercet─âtori care voia s─â studieze reac┼úiile chimice anorganice din m─âruntaiele p─âm├óntului. Ea a povestit c─â ÔÇŁgura de acces ├«n pe┼čter─â se afl─â ├«n mijlocul de┼čertuluiÔÇŁ.

image
Fiecare scafandru, obligat s─â dozeze oxigenul din rezervor. Fotografii Shutterstock

Labirintul de grote e pres─ârat pe ici-colo cu ni┼čte cavit─â┼úi cu aer limitat. Fiecare dintre scafandri avea trei baterii de oxigen, cea de a treia fiind pentru urgen┼úe. Wight le-a spus c─â trebuie s─â treac─â dintr-o cavitate cu aer ├«n alta f─âr─â a folosi oxigenul din rezervoare ┼či a calculat c─â se aflau la aproximativ un kilometru de gura de acces. ÔÇŁCu echipamentul pe care ├«l aveam puteam avansa ┼čase kilometri ├«n pe┼čter─âÔÇŁ, a confirmat ┼či Wight.

image
Pe┼čtera Pannikin Plains se afl─â ├«n inima de┼čertului

├Än perioada c├ót erau sub p─âm├ónt a avut loc o furtun─â care a durat 45 de minute, cu v├ónturi de 100 km/h ┼či care a dus pe gura de intrare 300 de milioane de litri de ap─â cu diferite deluviuni, bloc├ónd-o. Scafandrii au trebuit ini┼úial s─â se fereasc─â s─â nu fie strivi┼úi de bolovani, bu┼čteni ┼či buc─â┼úi de st├ónc─â, iar apoi trebuiau s─â g─âseasc─â o solu┼úie s─â revin─â la suprafa┼ú─â.

Vicky Bonwick, o membr─â a echipei, ┼či Wight au reu┼čit s─â ├«┼či croiasc─â drum c─âtre suprafa┼ú─â ┼či apoi au ├«nceput opera┼úiunea de salvare a captivilor din ad├óncuri. Au reluat leg─âtura radio cu prizonierii din ad├ónc, dup─â 27 de ore de lupte cu m├ólul ┼či depunerile de la intrare, to┼úi cei 15 erau teferi, la suprafa┼ú─â. Recent, James Cameron a declarat pentru Daily Mail c─â vrea s─â organizeze o misiune similar─â celei conduse de Wight pentru a descoperi minunile vechi de milioane de ani ascunse sub de┼čertul australian.

image
Regizorul James Cameron vrea s─â organizeze o expedi┼úie ├«n acela┼či loc periculos

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News! 

banica vicoveanca jpeg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
Pensionari din România jpg
00032 jpg
anamaria prodan portret 0 jpeg
irina fodor asia express jpg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Catedrala Mântuirii Neamului   București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg