Salvare imposibilă după 27 de ore în peşteră. Povestea incredibilă care l-a fascinat pe James Cameron
Omenirea a asistat în istoria recentă la puţine miracole! Salvarea din peştera Pannikin Plains, din Australia, a echipei de 15 scafandri condusă de legendarul Andrew Wight rămâne la loc de cinste în topul minunilor contemporane.
În pustiul australian se află cel mai misterios sistem de grote subterane de pe Pământ, fiind explorat foarte puţin. Puţini ştiu însă că aici, în catacombele de calcar s-a produs o avalanşă care a blocat echipa de 15 scafandri condusă de Andrew Wight, sub câmpia Nullarbur, situată în zona sud-vestică a continentului australian.
Regizorul James Cameron vrea să facă un film epocal despre cea mai dramatică operaţiune de salvare din istoria recentă a omenirii. Peştera inundată de apele oceanului şi de precipitaţii este accesibilă doar scafandrilor, iar echipa lui Wight deţinea recordul la cea mai lungă scufundare, de 3,5 km, încă din 1988.
Dr. Julia James, de la Universitatea din Sydney, a condus echipa de cercetători care voia să studieze reacţiile chimice anorganice din măruntaiele pământului. Ea a povestit că ”gura de acces în peşteră se află în mijlocul deşertului”.
Labirintul de grote e presărat pe ici-colo cu nişte cavităţi cu aer limitat. Fiecare dintre scafandri avea trei baterii de oxigen, cea de a treia fiind pentru urgenţe. Wight le-a spus că trebuie să treacă dintr-o cavitate cu aer în alta fără a folosi oxigenul din rezervoare şi a calculat că se aflau la aproximativ un kilometru de gura de acces. ”Cu echipamentul pe care îl aveam puteam avansa şase kilometri în peşteră”, a confirmat şi Wight.
În perioada cât erau sub pământ a avut loc o furtună care a durat 45 de minute, cu vânturi de 100 km/h şi care a dus pe gura de intrare 300 de milioane de litri de apă cu diferite deluviuni, blocând-o. Scafandrii au trebuit iniţial să se ferească să nu fie striviţi de bolovani, buşteni şi bucăţi de stâncă, iar apoi trebuiau să găsească o soluţie să revină la suprafaţă.
Vicky Bonwick, o membră a echipei, şi Wight au reuşit să îşi croiască drum către suprafaţă şi apoi au început operaţiunea de salvare a captivilor din adâncuri. Au reluat legătura radio cu prizonierii din adânc, după 27 de ore de lupte cu mâlul şi depunerile de la intrare, toţi cei 15 erau teferi, la suprafaţă. Recent, James Cameron a declarat pentru Daily Mail că vrea să organizeze o misiune similară celei conduse de Wight pentru a descoperi minunile vechi de milioane de ani ascunse sub deşertul australian.
Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!