Săptămâna viitoare începe Postul Paștelui. Cât durează și care sunt zilele în care se poate mânca pește

Ultima actualizare:

Creștinii ortodocși din întreaga lume se pregătesc să intre într-unul dintre cele mai importante și mai lungi posturi din calendarul lor religios: postul Paștelui. Acest post reprezintă un timp de reflecție, abstinență și rugăciune, înaintea sărbătorii Învierii Domnului. În timpul acestei perioade, credincioșii sunt chemați să se abțină de la anumite alimente și să se concentreze pe curățirea sufletului și a trupului.

Preot. Foto: Freepik.
Preot. Foto: Freepik.

Când începe cel mai aprig post 

Anul acesta, Postul Paștelui începe pe 18 martie și se încheie pe 4 mai, oferind credincioșilor 48 de zile de reflecție și sacrificiu. Pe parcursul acestui post, se impune abstinența de la produsele de origine animală, inclusiv carne, lapte, ouă și produse lactate. Mai mult decât simpla abținere alimentară, postul este văzut ca o oportunitate de a practica generozitatea, compasiunea și iertarea față de cei din jur.

Una dintre cele mai așteptate perioade din timpul Postului Paștelui este momentul în care credincioșii au dezlegare la consumul de pește. În acest an, există două zile importante în care se permite consumul de pește:

Buna Vestire - 25 martie

Buna Vestire, cunoscută și sub numele de Blagoveștenia, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. În această zi, credincioșii marchează vestirea îngerului Gavriil către Fecioara Maria, anunțându-i că va da naștere Mântuitorului Iisus Hristos. Această sărbătoare este prilej de bucurie și aducere aminte a momentului miraculos al începutului vieții lui Hristos pe pământ și este marcată prin dezlegarea la consumul de pește.

Duminica Floriilor - 28 aprilie

A doua zi importantă în care credincioșii au dezlegare la pește este Duminica Floriilor. Această sărbătoare comemorează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, înaintea Patimilor sale. Este un moment de sărbătoare și recunoștință pentru creștini și este marcată prin participarea la slujbe speciale și prin dezlegarea la consumul de pește.

În aceste două zile de dezlegare la pește, credincioșii au ocazia să se bucure de un prânz sau o cină în care pot savura preparate din pește, respectând totodată tradițiile și învățăturile Bisericii Ortodoxe.

Astfel, Postul Paștelui 2024 aduce oportunitatea credincioșilor de a se dedica mai profund spiritualității lor și de a se pregăti în mod adecvat pentru sărbătoarea Învierii Domnului, găsind în dezlegarea la pește o binecuvântare în mijlocul perioadei de post și rugăciune.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
casa veche pixabay jpeg
train pixabay jpg
ambulanta jpg
padure pixabay jpg
rsz transilvania   shutterstock 1694418106 jpg
restaurant jpg
masa de paste shutterstock jpg
1 mai comunism historia ra jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net