Satul din România pe care îl poți confunda cu un labirint. Motivul uluitor pentru care au fost construite așa drumurile

În nordul extrem al României, în județul Botoșani, se află un sat cu totul special, cunoscut sub numele de Vatra. Această așezare este un adevărat labirint, cu o rețea de drumuri complexe și întortocheate, construite cu un scop precis: protecția locuitorilor de pericolele externe. Puțini cunosc povestea uluitoare a acestui "sat-labirint", care se remarcă nu doar prin unicitatea sa, ci și prin istoria bogată.

”Satul-labirint”. Foto: botosaninews.ro.
”Satul-labirint”. Foto: botosaninews.ro.

Originea "satului-labirint"

Satul Vatra, cunoscut în trecut sub numele de Bobeștii de Sus, are o istorie de circa șase secole. În Evul Mediu, în anul 1432, satul a fost devastat de o invazie a tătarilor, care au atacat așezarea prin lunca Prutului. În urma acestui atac devastator, satul a fost jefuit și distrus.

Profesorul Gheorghe Apătăchioaie explică: „A fost o invazie în acea perioadă. Tătarii au venit pe lunca Prutului și au atacat toate satele din zonă. Bobeștii de Sus a fost lovit rău, luat pe nepregătite. Locul a fost jefuit cumplit”.

După retragerea tătarilor, supraviețuitorii au decis să reconstruiască satul într-un mod ingenios, pentru a preveni pe viitor astfel de atacuri. Astfel, au conceput o rețea de drumuri asemănătoare unui labirint, menită să deruteze orice invadator.

Motivul construirii labirintului

Rețeaua complexă de drumuri din Vatra are un scop defensiv. Ulițele cotesc brusc și se întrepătrund într-un mod care face dificilă orientarea pentru cei neobișnuiți cu locul. Aceasta era o strategie eficientă împotriva atacurilor călăreților de stepă, care nu puteau vira rapid și se rătăceau ușor în acest labirint de drumuri.

Astăzi, Vatra este o așezare liniștită situată la o altitudine medie de 164 de metri față de nivelul mării și la 63 de kilometri de municipiul Botoșani. Satul este amplasat pe un deal, ferit de intemperii, și găzduiește circa 900 de persoane.

Drumurile satului rămân un labirint complicat, cunoscut doar de localnici. Aceștia se mândresc cu moștenirea lor unică și cu ingeniozitatea strămoșilor lor, care au creat o fortificație naturală împotriva invadatorilor.

Vatra reprezintă cel mai vechi sat de pe moșia Hudești. După invazia tătarilor, localitatea a fost reconstruită și rebotezată, iar ulterior au apărut alte așezări pe părți din marea moșie Hudești, care au ajuns în stăpâniri diferite.

Un sat cu oameni ingenioși

Localnicii din Vatra au dovedit de-a lungul timpului o ingeniozitate remarcabilă. Ideea de a construi ulițele într-un labirint a fost una inovatoare pentru acele vremuri și s-a dovedit a fi o soluție eficientă de apărare. Aceasta nu doar că a protejat satul de atacuri, dar a și creat o comunitate strâns unită, cu o istorie și o identitate unice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
salman si iulia la nunta gif
image
image
image
image
image
image
Afine FOTO Shutterstock
tilos jpg
Înghețată  Foto Pixabay jpg
Gouming Martens foto unilad jpg
Asprete, pentru prima dată fotografiat noaptea 01 Foto Alex Găvan jpg
Navă Evangelia Costinesti în 2020 FOTO Shutterstock
fetita sua jpeg
De ce sa nu mananci paine de la inceputul mesei  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net