Cine este bărbatul care a readus la viață un sat părăsit din România. A restaurant casa bunicilor, iar mai apoi a cumpărat și alte proprietăți pe care le-a „reînviat”

Satul Rachiș a început să piardă din populație încă din anii 1960, atunci când a început indistrializarea rapidă a României. În timp, ce era cândva un sat superb, înconjurat de peisaje incredibile, a devenit un loc abandonat, unde nu mai trăia aproape nimeni. Însă, un om a reușit să aducă la viață acest vechi sat din județul Alba.

Satul Rachiș / foto: ziarulunirea.ro
Satul Rachiș / foto: ziarulunirea.ro

Iulian Docea a muncit zeci de ani dincolo de hotare, însă visul lui a fost mereu să readucă la viață satul unde a copilărit alături de bunicii lui, Rachiș. Cu numai câțiva ani în urmă, numai vreo 3 oameni mai locuiau în sat, însă de-a lungul ultimului deceniu, Iulian Docea a făcut tot posibilul pentru a readuce satul la viață.

A început cu casa bunicilor săi, apoi a cumpărat și alte proprietăți pe care le-a restaurat. „Mi-a plăcut aici, în sat, la bunici. Și acum am amintiri plăcute cu vremurile în care, copil fiind, colindam pădurile, păşunile și prindeam raci și pești pe vale.

Bunicul meu, cea mai înţeleaptă persoană pe care am cunoscut-o vreodată, omul cu care am petrecut aproape toată copilăria, omul care m-a învățat principiile de bază ale vieții, a trăit aici. Dumnezeu să-l odihnească”, a povestit Iulian Docea, potrivit ziarulunirea.ro.

A readus satul bunicilor săi la viață

Iulian Docea, care are o familie frumoasă și o afacere în domeniul managementului și administrației dezvoltărilor imobiliare, deja a investit peste 2 milioane de euro pentru a aduce satul la viață. Deja 9 case au fost restaurate, împreună cu anexele lor, iar lucrările continuă. Din păcate, din cauza birocrației, românul nu a reușit să primească fonduri europene, pentru proiectul său.

„Îmi doresc neapărat să refac totul așa cum era odinioară. Vreau să reclădesc, să construiesc, să restaurez cât se poate mai mult, fără a folosi materiale moderne gen rigips, adezivi etc. Am folosit doar piatră, lemn și var stins, așa cum făceau odinioară locuitorii satului.

Doresc să aibă unde să vină în vacanțe copiii mei, să prindă drag și să se învețe cu valorile pe care numai satul le poate avea și le poate conserva, așa cum am făcut și eu în copilărie”, a spus acesta.

Niciuna dintre piedicile de care s-a lovit nu l-a descurajat pe Iulian Docea, care caută familii cărora să le ofere casele renovate, gratis, pentru a readuce satul la viață. Din păcate, nu sunt mulți doritori, în ciuda ofertei incredibile pe care românul o propune.

„Este destul de greu să găsești oameni sau familii care să se stabilească și să aibă continuitate aici. Au fost câteva familii foarte interesate la început, dar nu au stat mai mult de câteva luni. Se pare că lumea este comodă. S-a cam dezobișnuit să muncească la țară”, spune acesta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
la calculator evaluare de acasa   foto pixabay jpg
image
image
image
image
image
image
roses 616013 1280 jpg
targsor oras jpg
apelare abuziva 112 prahova 1024x580 1 jpeg
munti pixabay jpg
WhatsApp Image 2024 06 28 at 13 05 58 1536x1023 jpeg
Simion  5832 PNG
Reciclare ambalaj conform jpg
antalya 928302 1280 (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net