Ce a găsit un pasionat de detectarea metalelor, în timpul unei expediții într-o comună din Bihor: „Este o descoperire extraordinară!”

În timpul unei expediții recente în zona Măgești, Preda Balaiban, un pasionat de detectarea metalelor, a reușit să facă o descoperire incredibilă! Alături de alți prieteni, el a dat peste un topor vechi de mii de ani, ce datează din Epoca Bronzului! Iar interiorul acestuia conținea aur pur!

Toporul are o vechime de 3.000 de ani / foto: Facebook
Toporul are o vechime de 3.000 de ani / foto: Facebook

Un topor vechi de aproximativ 3.000 de ani a fost găsit în timpul unei expediții recente, efectuate în zona Măgești, din județul Bihor. Pasionatul de detectare a metalelor, Preda Balaiban, alături de prietenii săi, Dan Marta și Marina Rene, a reușit să dea peste toporul vechi de milenii, care conținea în interior aur pur!

Preda Balaiban a mai găsit și în trecut diferite obiecte istorice fascinante, cum ar fi bucăți de topoare celtice, un inel de aur, sau chiar și dinari romani. Aceste artefacte istorice se află deja expuse la Muzeul Țării Crișurilor.

„Astăzi pe raza comunei Măgești aflându-mă la hobby detecție de metale împreună cu Dan Marta și prietenul meu Marina Rene am descoperit un topor din epoca bronzului vechi de 3000 de ani, și spre surprinderea noastră în interior era plin cu aur pur. Este o descoperire extraordinară!”, a scris Preda Balaiban, pe pagina sa de Facebook.

Un topor vechi de mii de ani a fost descoperit în zona Măgești

În interiorul toporului era aur / foto: Facebook
În interiorul toporului era aur / foto: Facebook

Potrivit legislației din țara noastră, cei care fac astfel de descoperiri sunt nevoiți să anunțe primăriile din zonă în maxim 72 de ore de la momentul în care au fost găsite obiectele. Mai departe, ele vor fi preluate de către cei de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, iar experții de aici analizează obiectele, multe dintre ele ajungând să fie expuse în muzee.

Apoi, în termen de 18 luni de la scoaterea acestor artefacte la lumină, persoana care le descoperă este răsplătită cu 30% din valoarea lor, sau, în cazul în care acestea au o valoare deosebită, se poate ajunge la o răsplată de chiar și 45% din valoarea artefactelor. Toporul descoperit în zona comunei Măgești are o vechime de aproximativ 3.000 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mormant rege mayas belize (2) jpg
Avion de mici dimensiuni prăbușit  Foto ISU Hunedoara (1) jpg
Fauja Singh, sursa foto Instagram jpg
automobile 1834279 1280 jpg
mobile 2563782 1280 jpg
sarcina, foto shutterstock jpg
acba5452 ccb2 4ca2 a604 10eba3932977 jpeg
518349328 1269780087852588 5754535934552254149 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net